Jak se vyhnout cukrovce: Prevence diabetu pomocí správné stravy, pohybu a doplňků stravy

Cukrovka

Cukrovka, neboli diabetes mellitus, je chronické onemocnění postihující stále více lidí po celém světě. Jde o stav, kdy tělo není schopno dostatečně využít inzulín - hormon produkovaný slinivkou břišní, který reguluje hladinu cukru v krvi. Diabetu se můžeme vyhnout nebo oddálit jeho nástup prostřednictvím správného životního stylu a vhodné prevence. V tomto článku se zaměříme na zásady zdravé stravy, význam pohybu a doplňky stravy s důrazem na vitamín B1.

 

Správná strava

Prevence diabetu začíná u zdravé a vyvážené stravy. Je důležité dodržovat následující zásady:

 

1. Omezte příjem jednoduchých cukrů: Jedinou úpravou stravy může být snížení konzumace jednoduchých cukrů (cukr, med, sirupy). Místo toho volte potraviny obsahující komplexní sacharidy (obiloviny, zelenina, luštěniny), které se vstřebávají pomaleji a nezvyšují hladinu cukru v krvi tak prudce.

2. Zvyšte příjem vlákniny: Vláknina pomáhá zpomalit vstřebávání cukrů do krevního oběhu a tím stabilizuje hladinu glykémie. Zdroje vlákniny jsou celozrnné obiloviny, ovoce, zelenina a luštěniny.

3. Vyberte si správné tuky: Omezte konzumaci nasycených tuků (maso, máslo) a trans-tuků (tučné pečivo, rychlé občerstvení). Místo toho se zaměřte na nenasycené tuky obsažené například v olivovém oleji, avokádu nebo rybách.

4. Jezte více bílkovin: Bílkoviny jsou důležité pro udržení svalové hmoty a stabilizaci hladiny cukru v krvi. Vyberte si libové maso, ryby, vejce nebo rostlinné zdroje jako fazole či cizrnu.

5. Pijte dostatek vody: Voda je důležitým prostředkem pro udržení dobré hydratace organismu a podporuje i správnou funkci ledvin.

 

Pohyb

Pravidelná fyzická aktivita je klíčovým faktorem v prevenci diabetu. Pohyb zvyšuje citlivost těla na inzulín, pomáhá udržet správnou tělesnou hmotnost a zlepšuje celkové zdraví. Doporučuje se minimálně 150 minut mírného pohybu (jako je chůze nebo plavání) nebo 75 minut intenzivního cvičení (jako je běh nebo jízda na kole) týdně.

 

Doplňky stravy a vitamín B1

Vitamín B1, také známý jako thiamin, je důležitý pro správnou funkci nervového systému a metabolismus sacharidů. Nedostatek vitamínu B1 může vést k poruchám v energetickém metabolismu a tak přispět k rozvoji diabetu. 

Potraviny bohaté na vitamín B1 zahrnují celozrnné obiloviny, ořechy, semena, luštěniny a některé druhy masa (zejména vepřové). V některých případech může být vhodné užívat doplňky stravy obsahující vitamín B1, zejména pokud trpíte nedostatkem tohoto vitamínu nebo máte vyšší riziko vzniku diabetu.

Jedním z vhodných doplňků stravy je Daily Formula s niacinem a stévií (rychle vstřebatelný tekutý multivitaminový nápoj). Tento produkt obsahuje širokou škálu vitamínů a minerálů, které podporují celkové zdraví a pomáhají v prevenci diabetu. Velmi důležité je doplnění stravy Vitamínem B1 (Thiamin).

 

Závěr

Prevence diabetu zahrnuje celkový přístup ke zdravému životnímu stylu. Správná strava, dostatek pohybu a doplňky stravy s důrazem na vitamín B1 mohou významně snížit riziko vzniku tohoto onemocnění. Nezapomeňte konzultovat své návyky a plány s lékařem nebo odborníkem na výživu, aby byla prevence co nejúčinnější a bezpečná.

Zpět do obchodu