»
ANTIOXIDANTY

ANTIOXIDANTY

Antioxidanty jsou látky obsažené v potravinách, které tělo využívá k ochraně proti molekulám volných radikálů, vytvářeným při normální látkové přeměně. Pokud se volné radikály rozmnoží v důsledku nemoci, stárnutí nebo nadměrným působením slunečního záření, způsobí velké škody.
Volný radikál je atom nebo skupina atomů s nejméně jedním volným elektronem. Elektrony jsou negativně nabité částice, které se obvykle vyskytují v párech a tvoří chemicky stabilní vazbu. Protože se snadno spojují s dalšími látkami, mohou volné radikály způsobit dramatické změny v organizmu, a mohou tak napáchat
značné škody. Kterýkoliv z nich může existovat pouhý zlomek sekundy, poškození, které zaviní, však může být nevratné.
Biochemické procesy přirozenou cestou vedou k jejich vzniku a za normálního stavu je tělo dokáže udržet pod kontrolou.
Ne všechny volné radikály však mají negativní vliv. Volné radikály vytvořené imunitním systémem ničí viry a bakterie. Další volné radikály jsou zapojeny do tvorby životně důležitých hormonů a aktivace enzymů.

Také je potřebujeme k produkci energie a různých látek vyžadovaných organizmem. Pokud však dojde k vytvoření nadměrného množství, může dojít k poškození buněk a tkání. Tělo si vytváří vlastní antioxidanty, ale vitamíny, minerály a sloučeniny známé jako fytochemické látky jich poskytují cenné množství navíc, a proto jsou doplňkové zdroje antioxidantů velmi důležité. Dobře vyvážený multiminerální doplněk stravy dodá dostatek minerálních antioxidantů, ale pro optimální výživu jsou nutné ještě mimořádné dávky vitamínů C a E. Další doplňky mohou pomoci při zmírňování příznaků některých
nemocí, např. Koenzym Q10 může být mimořádně prospěšný pro pacienty trpící aterosklerotickým onemocněním (Ateroskleróza je degenerativní onemocnění cévní stěny).
Z vitamínů jsou důležitými antioxidanty tyto:
Vitamin A jako retinol nebo karotenoidy- Strava bohatá karotenoidy (z nichž některé se přeměňují na Vitamin A je spojována se sníženým rizikem některých typů rakoviny.
Vitamin C- Odstraňuje volné radikály a obnovujue antioxidační potenciál Vitaminu E po jeho reakci s volnými radikály.
Vitamin E- Brání oxidaci vícenenasycených mastných kyselin v buněčných membránách volnými radikály, čím více vícenenasycených tuků jíte, tím více vitaminu E potřebujete k jejich ochraně před oxidací.
Z minerálů jsou to tyto:
Měď- Součást četných enzymů chránících proti poškození volnými radikály, potřebná pro zdravý růst kostí, tvorbu vazivové tkáně a k podpoře vstřebávání železa z potravy.
Mangan- Obsažený v enzymech chránících proti poškození volnými radikály.
Selen- Součást enzymů chránících DNA proti poškození volnými radikály, jeho nedostatek zvyšuje riziko karcinomu prostaty.
Zinek- Součást enzymů chránících proti poškození volnými radikály.


Tento článek ke stažení ZDE

 

Pokud se vám náš článek líbil a máte zájem o dostávání těchto článků o zdraví pravidelně,

zaregistrujte se  ZDE

 

ODg0NWRl