»

PORUCHY TRÁVENÍ

V mnohých případech je možné poruchám trávení předejít jednoduchými úpravami jídelníčku a životního stylu. Pocítíte-li však - stejně jako miliony lidí nepříjemné a někdy trapné příznaky dysepsie, může vám přírodní lék přinést úlevu.
Poruchy trávení, souhrnně nazývané dysepsie, mohou zahrnovat celý soubor nepříjemných příznaků, které se dostavují po jídle - od nadýmání a kručení v žaludku až k celkové nevolnosti a zvracení.
Mezi nejčastější potíže tohoto druhu patří pálení žáhy. Při trávení potravy se v žaludku (který je vystlán ochrannou sliznicí) tvoří více než litr kyseliny solné denně. Dostane-li se kyselina zpět do jícnu, který ochrannou sliznici nemá, vznikají palčivé pocity. Tento úkaz se nazývá gastroezofageální reflux. Dojde-li k zánětu jícnové sliznice, objeví se silné bolesti a pálení na hrudi, někdy neodlišitelné od bolestí při angině pectoris.


Žaludeční kyselina zůstává obvykle tam, kde má být, díky dolnímu svěrači jícnu, svalu, který se uvolňuje pouze tehdy, aby propustil potravu do žaludku. Někdy se však zcela neuzavře, dovoluje žaludečnímu obsahu vrátit se zpět a vzniká tak pálení žáhy. Kouření, nadváha a těhotenství svěrač oslabují. Kouření navíc vysušuje sliny, které kyselinu v jícnu neutralizují a smývají zpět do žaludku.
Některé druhy potravin a nápojů (čokoláda, máta peprná, pomerančová šťáva a káva) rovněž způsobují uvolnění jícnového uzávěru.
Oděv příliš těsný v pase vyvolává tlak na břicho a vytlačuje žaludeční obsah vzhůru. Přejídání stimuluje tvorbu kyseliny solné k trávení nadbytečné potravy. Stres a úzkost mohou narušovat činnost žaludku a hladkých svalů ovládajících orgány nutné k trávení. Mluvení při jídle nebo žvýkání s otevřenými ústy může vést k polykání vzduchu, následnému nadýmání a poruše trávení.
Při poruchách trávení můžete pozorovat tyto příznaky: palčivé pocity za hrudní kostí trvající od několika minut do několika hodin, dále palčivý pocit v hrdle nebo pocit zvratků v krku. Bolesti břicha, které se zhoršují při poloze vleže. Říhání, nadýmání či časté kručení v žaludku. Proti poruchám s trávením můžete zkusit jíst častěji ale v malých dávkách, aby tvorba žaludeční kyseliny byla co nejmenší. Dále vynechejte tučná jídla a nepřejídejte se. Omezte alkohol, který může zvyšovat žaludeční kyselost, a nepijte kávu, která působí dráždivě.
Poslední jídlo jezte alespoň tři hodiny předtím, než jdete spát, nikdy si nechoďte lehnout hned po jídle. K prevenci jícnového refluxu používejte sílu gravitace a spěte se zvýšenou podložkou hlavy.

Z vitamínů vám mohou pomoci ty, ze skupiny B - např. Thiamin nebo kyselina pantotenová nebo cholin. Heřmánek - podávaný jako čaj zklidňuje podrážděný žaludek a je také účinný při křečích. Aloe vera které se osvědčilo mnoha léčivými účinky můžete pít v podobě šťávy mezi jídly.

 

Pokud se vám náš článek líbil a chcete ho zaslat v el. podobě, vyplňte prosím tento formulář:

Mám zájem o článek "PORUCHY TRÁVENÍ"
Mám zájem o článek Poruchy trávení: *
Mám zájem o zasílání informací o zdraví: *
Jméno: *
Příjmení: *
E-mail: *
 

 

NmU4ZTg