»

ALERGIE

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému organizmu na faktor, který je normálně neškodný. Imunitní systém je vysoce komplexní obranný mechanizmus, který nám umožňuje bojovat s infekcemi. Funguje na principu identifikace “vetřelců”, po níž aktivizuje bílé krvinky, které s cizí příměsí v organizmu bojují.
U některých lidí ale dochází k chybné identifikaci netoxického subjektu jako cizí příměsi a bílé krvinky reagují tak, že způsobí organizmu více škody, než napadený “vetřelec”. Veškeré alergické reakce jsou proto samy o sobě chorobami. Mezi nejběžnější z nich patří ucpání nosních dutin, kašel, sípání, svědění, kopřivka a další vyrážky, bolest hlavy a únava.

Látky, které vyvolávají alergické reakce, jsou nazývány alergeny. Téměř každá látka může pravděpodobně u někoho vyvolat alergickou reakci, avšak k nejobvyklejším alergenům patří prach, pyl, některé kovy (zvláště nikl), některé složky kosmetických přípravků, lanolin, zvířecí chlupy, hmyzí jed, některé běžné léky jako je např. penicilin a aspirin, některé potravinářské přísady - kyselina benzoová nebo oxid siřičitý a chemikálie obsažené v mýdlech a pracích prášcích. Mnozí lidé jsou alergičtí na plísně.
Plísně se vyskytují po celém domě a na jakémkoliv dalším temném a vlhkém místě. Udrží se při životě i volně ve vzduchu, v zemi nebo na odumřelém listí i jiném organickém materiálu. Mohou mít jak zničující, tak prospěšné účinky. Využitelné jsou např. při výrobě sýra, hnojení zahrady a urychlování tlení spadaného listí a dal-
šího odpadu.
Spóry plísní jsou především v létě a v časném podzimu přenášeny vzduchem. V teplých podnebných pásmech se ve vzduchu vyskytují po celý rok. Alergickou reakci může vyprovokovat sečení trávy, sklizeň obilí nebo jen chůze vysokou travou. Ohroženi jsou lidé, kteří se zabývají opravami starého nábytku.
Alergické reakce mohou vyvolat i potraviny. K nejobvyklejším alergenům z potravinářské oblasti patří čokoláda, mléčné výrobky, vejce, mořští živočichové, jahody a pšenice. Potravní alergie a potravní nesnášenlivost není jedno a totéž. V případě potravní nesnášenlivosti není postižený schopen potravu správně strávit a zpracovat nejčastěji z důvodu absence určitého enzymu nebo skupiny enzymů. Potravní alergie však propuká, až když imunitní systém postiženého vytvoří reakci protilátek na přijatou potravinu. Potravní nesnášenlivost může vést k alergii, pokud se částečkám nestráveného jídla podaří proniknout do krevního řečiště a vyvolat reakci. Některé alergické reakce na jídlo se dostaví ihned poté, co sníme první sousto. V

ysoce alergenní potraviny je takto snadné identifikovat a vyřadit z jídelníčku. Obtížněji se již dohledává příčina opožděné reakce. Dráždivý kašel nebo škrábání v krku mohou být rovněž znamením potravní alergie. Nikdo neví, proč jsou někteří lidé alergičtí na určité látky. Alergie se však v rodinách šíří a jepravděpodobné, že u dětí, které nebyly kojeny, existuje výraznější náchylnost k rozvoji alergie. Celý problém má samozřejmě i svoji emocionální stránku - stres a zlost často přispějí ke zhoršení stavu, zvláště pokud imunitní systém, nefunguje správně.
Při alergii je nutné dbát na zvýšený příjem vitamínů a minerálů. Důležité jsou vápník a hořčík, dále Vitamin C, Vitamin B12 a Komplex skupiny vitaminů B. Dále můžete užívat Koenzym Q10, Mangan, Draslík, Vitamin A, Vitamin E - který spolupracuje s Vitaminem C a Vitamin D. Z minerálů také Zinek, jeho užití by však nemělo být překročeno o 100 mg ze všech zdrojů.

Tento článek ke stažení ZDE

 

Pokud se vám náš článek líbil a máte zájem o dostávání těchto článků o zdraví pravidelně,

zaregistrujte se  ZDE

 

Y2Q5OTl