»

MONONUKLEÓZA

Jde o infekční virové onemocnění. Převážná většina případů mononukleózy je způsobena virem Epstein-Varr (EBV), který patří do skupiny herpesvirů. Ve vzácnějších případech může být tato nemoc vyvolána cytomegalovirem (CMV). Jakmile se virus dostane do organizmu, množí se v lymfocytech (bílých krvinkách). Mononukleóza postihuje dýchací soustavu, lymfatickou tkáň a uzliny v krku, tříslech, podpaží, průduškách, slezině a játrech. K jejím příznakům patří deprese, únava, horečka, bolesti celého těla, žloutenka, otoky žláz a uzlin a někdy pupínkovitá červená vyrážka. Může dojít k rozšíření sleziny a k postižení funkce jater.
Virus, který mononukleózu způsobuje, je přenosný a může se šířit těsným osobním kontaktem, například polibkem nebo dělením o jídlo či nádobí, stejně jako pohlavním stykem nebo vzduchem jako běžná rýma. Inkubační doba je asi deset dní u dětí a třicet až padesát dní u dospělých osob. Tato choroba je nejčastější u dětí a dospívajících.
Protože jsou její příznaky tak podobné chřipce, je mononukleóza často mylně diagnostikována. V případě této choroby jsou však projevy mnohem úpornější. Akutní příznaky obvykle přetrvávají dva až čtyři týdny a únava může trvat tři až osm týdnů poté, co ustanou ostatní projevy. U některých jedinců se může projevovat chronická forma, jejíž symptomy se vyskytují měsíce nebo i roky.
Diagnóza mononukleózy se provádí krevním testem, zvaným heterofilní test protilátek. Ten odhaluje výskyt specifických protilátek proti viru EBV a potvrzuje přítomnost mononukleózy. Test funkce jater může diagnózu podpořit.

Při standardní léčbě je také důležité tělu dodat vitamíny jako např. vitamin A, který je nezbytný pro funkci imunitního systému. Dále vitamin E a vitamin C, který ničí viry a podporuje imunitní systém. Komplex vitamínů skupiny B zvyšuje hladinu energie a je potřebný pro všechny funkce organizmu včetně trávení a funkce mozku. Z minerálů pak je třeba dodat tělu vápník, hořčík a draslík.

Pokud jste nakaženi mononukleózou, vaše strava by měla být z poloviny tvořena syrovou stravou. Co možná nejvíce potravy konzumujte zasyrova. Konzumujte i kořenovou zeleninu a zrniny vcelku včetně hnědé rýže. Pijte dostatek kvalitní vody a čerstvé ovocné šťávy. Nepijte kávu, nejezte smažená jídla, zpracované potraviny, nepijte umělé nealkoholické nápoje, stimulanty, vyhněte se cukru, čaji, výrobkům z bílé mouky, protože tyto potraviny potlačují imunitní funkce. Dostatečně odpočívejte. V akutní fázi onemocnění je vhodné si lehnout i kolem odpoledne aby si tělo odpočinulo.

Tento článek ke stažení ZDE

 

Pokud se vám náš článek líbil a máte zájem o dostávání těchto článků o zdraví pravidelně,

zaregistrujte se  ZDE

 

ZmJmZDk1