»

PÁLENÍ ŽÁHY

Jde o pálivé pocity v žaludku a hrudníku. Často k nim dochází, pokud kyselina chlorovodíková, která v žaludku slouží k trávení potravy stoupá vzhůru do jícnu a dráždí citlivou tkáň. Za normálních okolností svěrač jícnu brání svým uzavřením průchodu kyseliny. Pokud však svalový svěrač správně nefunguje, kyselina skrze něj proniká a dostává se do jícnu. Tento jev je označován jako gastroesofageální zpětný tok.
Pocity pálení žáhy často zaznamenávají lidé trpící kýlou. Pálení žáhy rovněž nastává v důsledku konzumace nadměrného množství kořeněných jídel, mastných nebo smažených potravin, alkoholu, kávy, citrusových plodů, čokolády a potravin s obsahem rajčat.
K rozvoji tohoto stavu přispívají faktory jako žaludeční vředy, problémy se žlučníkem, stres, alergie a nedostatek jednotlivých enzymů.

Lidé trpící některými chorobami, například rakovinou, mají v organizmu často nadměrně
vysoké množství kyselin. Konzumace přílišného množství zpracovaných nebo tepelně upravených potravin může rovněž způsobit překyselení organismu. Dále také estrogeny mohou oslabit svalový svěrač jícnu, který udržuje žaludeční kyselinu v žaludku. U žen, které jsou těhotné nebo užívají antikoncepční pilulky s obsahem estrogenu a progesterenu, existuje tudíž vyšší pravděpodobnost pocitů pálení žáhy.

Příznaky pálení žáhy zmírňují antacidika. Tím však pouze dochází k potírání projevů, nikoliv klíčového problému. Kromě toho obsahují volně prodejná antacidika v řadě případů nadměrné množství sodíku, hliníku, vápníku a hořčíku. Při dlouhodobém užívání těchto preparátů může dojít ke vzniku vážných nesrovnalostí ve stavu minerálních látek v organizmu. Nadměrné množství sodíku může zhoršit potíže s vysokým krevním tlakem, větší množství hliníku se projevuje zvýšeným rizikem vzniku Alzheimerovy choroby.

Pokud se chcete vyvarovat pálení žáhy, nebo její příznaky zmírnit, zkuste komplex vitaminů B, které spolu úzce spolupracují a jsou potřebné pro správné trávení. Můžete zkusit také aloe vera, jejíž léčivé a hojivé účinky známe už po staletí. Nejlépe žaludku pomůžete pitím šťávy z aloe vera, která podporuje hojení trávicího traktu. Fenykl, zázvor a čaj z papáje podporují správné trávení a působí jako tlumivé prostředky ke zmírnění pálení žáhy.
Při prvních příznacích pálení žáhy vypijte velkou sklenici vody, často to totiž pomůže. Pálení žáhy je možné zmírnit ležením na levém boku. Tím je žaludek udržován pod jícnem, takže do jícnu nemůže vnikat kyselina.
Nejdůležitější je však zdravý životní styl a tomu přizpůsobená strava - to je totiž to pravé, co vaše tělo potřebuje, aby se cítilo dobře. I vy se pak budete cítit dobře a budete zdraví!

Tento článek ke stažení ZDE

 

Pokud se vám náš článek líbil a máte zájem o dostávání těchto článků o zdraví pravidelně,

zaregistrujte se  ZDE

 

ODUxM2M0