»

PŘÍUŠNICE

Jde o typickou virovou infekci postihující především děti. Je to akutní, nakažlivé virové onemocnění příušních žláz umístěných v čelistním kloubu pod ušima. K příznakům této nemoci patří otoky jedné nebo obou žláz, bolest hlavy, horečka, bolesti v krku a bolest při polykání nebo žvýkání. Často dochází nejprve k otoku jedné příušní žlázy, a zatímco tento otok postupně opadá, otéká žláza druhá.

Příušnice jsou přenášeny z jedné osoby na druhou prostřednictvím infikovaných kapének slin nebo přímým kontaktem s kontaminovanými materiály. Inkubační doba viru se pohybuje od čtrnácti do čtyřiadvaceti dní (průměrná doba je osmnáct dní). Osoba napadená virem může nemoc přenášet po dobu od osmačtyřiceti hodin před nástupem příznaků až do šesti dní po započetí těchto projevů.

Nejde o nemoc nakažlivou, tak jako například zarděnky nebo plané neštovice, a jediné prodělání nemoci obvykle zajišťuje celoživotní imunitu. Příušnice se nejčastěji vyskytují u dětí ve věku tří až šestnácti let. Mohou se však objevit i po pubertě a v takových případech mohou být postiženy
vaječníky nebo varlata, což může mít za následek neplodnost. V případě postižení varlat dochází k jejich bolestivému otoku. Pokud jsou postiženy vaječníky nebo pankreas (slinivka břišní), dochází k bolestem břicha.
Při příušnicích je důležité užívat Vitamin C, který ničí virus a vylučuje z organizmu toxiny. Děti by měly užívat askorbát sodný pro zmírnění průjmu.
Zinkové pastilky podporují hojení. Pastilky účinkují nejrychleji, ale musí být v ústech pomalu rozpuštěny, ne rozžvýkány. Dále je vhodný komplex vitaminů skupiny B, který je také pro hojení. Vitamin A a Vitamin E podporují imunitní funkce.


Z bylinných čajů můžete také vytěžit při léčbě příušnic-heřmánkový čaj je vhodným zklidňujícím prostředkem, který pomáhá navodit spánek. Mátový čaj zase zklidňuje podrážděný žaludek a pomáhá z těla odstranit infekci.
Dokud máte oteklé uzliny a žlázy, jezte především mačkané sýrové ovoce a zeleninu. Aplikace měkké stravy omezuje na minimum potíže s bolestmi při žvýkání. Pijte dostatek čisté vody a čerstvých šťáv k zajištění dostatečné hydratace organizmu a k vyplavování škodlivin. Vyhýbejte se kávě, mléčným výrobkům, tabáku, bílé mouce a cukru. Rovněž nekonzumujte kyselinotvorné poživatiny, např. citrusové ovoce a šťávy, které jsou schopny zhoršit nepříjemný průběh onemocnění.
Zůstávejte v teple a suchu a dostatečně odpočívejte. Na oteklé žlázy střídavě aplikujte teplo a chlad. Opatrně přikládejte nahřáté ručníky, láhve s horkou vodou a ledové obklady.

Tento článek ke stažení ZDE

 

Pokud se vám náš článek líbil a máte zájem o dostávání těchto článků o zdraví pravidelně,

zaregistrujte se  ZDE

 

YjBhNj