»

Snězte to zaživa: Je syrové jídlo zdravější?

Nebaví vás stát u plotny? Pak by se vám mohla líbit syrová neboli živá strava, která vítězně táhne světem.  Počítejte však s tím, že o déle budete stát u mixéru.

Základním pravidlem raw food je, že potravu máme přijímat v co nejpřirozenější podobě, jak to měla v plánu matka příroda, než jí do toho začal mluvit člověk vyzbrojený ohněm. Zelenina, ovoce, bylinky, houby, ořechy a semena nesmí být vystavené vyšší teplotě než 45 °C, ani chemicky ošetřené. Jen tak si totiž zachovají maximum výživných látek a mohou blahodárně působit na naše zdraví. Bonusem je pak i automatické zhubnutí.

Jde o živé enzymy

Slovo "živá" znamená, že v potravě zůstanou vitamíny,minerály i důležité enzymy, které jinak vaření (pečení, smažení, dušení, fritování...) velmi úspěšně likviduje nebo proměňuje do nevyužitelné či přímo škodlivé podoby. Člověk je jediným známým druhem, který si tepelně upravuje potravu. Není náhodou, že také "vede" co do počtu chorob, jež ho sužují. Dohánějí ho snad leda domácí mazlíčci, kteří s ním často sdílejí nejen obydlí, ale i část jídelníčku.

Doporučujeme: Jezte syrové jídlo: Zkrásníte a omládnete. Máme důkaz

A co všechno vám může přinést přátelství s oříšky, ovocem a zeleninou?

  • Vařenou stravu tělo tráví i třikrát déle než syrovou. Raw food organismu ušetří spoustu energie, kterou by jinak na tak náročný proces potřeboval. Vitariáni, jak se zastánci raw food také nazývají, pociťují příliv energie i elánu a také většinou nepotřebují tolik spánku jako dříve.
  • Raw strava přirozeně pomáhá regulovat zažívací potíže - odpálení žáhy až po nepravidelné vyprazdňování. Potraviny nevysušené tepelným zpracováním jsou totiž pro zažívací trakt mnohem přirozenější.
  • Tepelně upravené potraviny nebezpečně překyselují organismus, což může vést třeba k zánětům, alergiím, osteoporóze nebo rakovině. Až na výjimky zásadotvorná živá strava dokáže tento proces zvrátit a nastolit harmonický stav. Absence soli zase chrání před vysokým krevním tlakem i infarktem.
  • Raw food pomáhá při řadě zdravotních potíží a funguje i jako skvělá prevence. Vědecké výzkumy prokázaly, že konzumace vařené stravy vyvolává leukocytózu - zvýšený výskyt bílých krvinek, které organismus aktivizuje, když se cítí ohrožený. Takové soustavné namáhání imunitního systému může způsobit jeho oslabení a rozvoj různých chorob.
  • Dalším nezanedbatelným plus raw food je celkové omlazení těla - jemnější pleť, hustší vlasy a jako bonus naprosto přirozené hubnutí. Vitariáni si pochvalují také psychickou pohodu a větší odolnost proti stresu.

Žádná strava pro králíky

Než se ale rozhodnete odvézt sporák na smetiště a obsah ledničky rozdat sousedům, měli byste vědět, že přechod naraw stravu není vhodné příliš uspěchat. Tělo by z toho totiž mohlo být v šoku. A následná spontánní detoxikace nebývá zrovna příjemným zážitkem.

Proto je třeba organismus na živou stravu  postupně zvykat. Ideální pro začátek jsou letní měsíce, kdy není problém si opatřit kvalitní ovoce a zeleninu, nejlépe od místního biofarmáře. Rozhodně se nemusíte bát, že budete až do konce života ohlodávat nějaké nechutné lupení.

Náš tip: Co se děje s tělem, když přestanete jíst maso?

Lahodným začátkem mohou být různé dobrůtky v raw kvalitě. Třeba taková čokoláda z nepražených kakaových bobů je prostě úžasná. Nájezdy "mlsné", která touží po své obvyklé nezdravé dávce, pomohou zvládnout raw tyčinky, koláčky, svačinové pomazánky, lněné krekry nebo šetrně sušené ovoce a nepražené ořechy. A pak si můžete zkusit udělat třeba svůj první živý chléb z mandlí a ovesných vloček a nebo raw pizzu ze lněného semínka.

Co budete potřebovat:

Pokud vás raw food chytne za srdce i chuťové pohárky, které najednou začnou cítit úplně nové a úžasné chutě, budete potřebovat užitečné kuchyňské pomocníky. Základem je kvalitní stolní mixér, výkonný odšťavňovačsušička pracující i při nízkých teplotách a mlýnek. Úžasné mrkvové, cuketové nebo třeba okurkové špagety vykouzlíte s pomocíspiralizéru. Oblíbené je také nakličovadlo, s nímž aktivujete živiny dřímající v semenech. Přístroje by neměly suroviny zahřát nad zmíněných 45 °C.

Proto je vhodné před koupí prostudovat internet. Spoustu inspirace a rad najdete na stránkách Lifefood Terezy Havrlandové, která patří k českým průkopníkům živé stravy. Raw food ji uchvátila, když hledala cestu, jak se vyrovnat se zraněním. Protože v Česku nemohla sehnat dost vhodných potravin, rozhodla se je sama vyrábět - bez chemie, bez přísad, bez lepku a v raw kvalitě. Z provozu v malé polorozpadlé pekárně vybudovala firmu, jejíž výrobky dnes znají vitariáni ve většině Evropy.

Každá změna se počítá

Ať se raw food stane vaší životní vírou, nebo si jen večer u televize dáte místo přesolených mastných brambůrků raw zeleninové chipsy, každá změna k lepšímu se počítá. A spokojené tělo vám už napoví, co dalšího byste pro něj mohli udělat. Stačí ho jen konečně začít poslouchat.

Skvělá je třeba čerstvá šťáva z celeru doplněná mrkví, která má výjimečné detoxikační vlastnosti, posiluje nervový systém a dokonce patří mezi osvědčená přírodní afrodiziaka. Ještě silnější očistu zajistí zelené potraviny v raw kvalitě - mladý ječmen a chlorella. Jejich předností je, že organismu nejen dodávají důležité živiny, ale zároveň ho i detoxikují.

 


 

Zdroj: www.zena.cz

 

 

MDNlMjMy