»

Med - symbol hojnosti, dobroty a sladkosti života

Časný podzim je dobou sklizně a ukládání zásob na zimu od obilí přes ovoce, zeleninu až po houby. Mezi nejvýznamnější potraviny patří med.


Název medu je odvozen od hebrejského slova "ghoneg" - rozkoš. Med je velmi výživný a snadno stravitelný pro slabý a vyčerpaný organismus, obsahuje vitamín B, C, železo, hořčík, vápník, sodík, kysličník křemičitý, mangan a draslík. Má uklidňující
účinek, navozuje uvolnění a spánek a jeho silné antiseptické vlastnosti účinně bojují proti návalům a zánětu dutin, salmonele, tyfu, pneumokokům, infekčním průjmům aj.
Staří Egypťané si velmi cenili léčebných účinků medu také zevně.

Med je hygroskopický, to znamená, že přitahuje vodu,
takže dokáže ze zanícené rány nebo vředu vytáhnout hnis a jedy, léčí popáleniny.
Jste- li zdraví, bude vám stačit fakt, že kromě úžasné sestavy živin je velmi chutný na kaších, pečivu či v čaji.

 

Zdroj: Lenka Vávrová

 

MDRhN2