»

Vitamin E

Nesmírně důležitá látka s antioxidačními schopnostmi; má mnoho vynikajících účinků, například v prevenci srdečních onemocnění, rakoviny a celé řady dalších nemocí. Účinkuje-li v organismu na buněčné úrovni, může vitamin E dokonce zpomalovat proces stárnutí.


Obvyklé uplatnění Vitaminu E
•pomáhá v prevenci srdečních onemocnění, určitých typů rakoviny a jiných nemocí • může zabránit nebo zpomalit vzniku šedého zákalu posiluje imunitní systém • chrání proti toxinům z cigaretového kouře a jiných znečisťujících látek • podporuje hojení kůže


Co je Vitamin E

Vitamin E je genetický název pro skupinu látek nazývaných tokoferoly, které se vyskytují ve čtyřech větších formách - alfa, beta, gama a delta-tokoferoly.
Nejobvyklejší a nejúčinnější formou vitaminu E je alfa-tokoferol.
Vitamin E se rozpouští v tucích a je tak v těle uchováván relativně dlouhou dobu, především v tukové tkáni a v játrech. Je obsažen pouze v několika potravinách, většinou bohatých na tuk, takže je dost obtížné získat ho dostatečné množství při nízkotučné stravě. V takovém případě jsou potravinové doplňky s jeho obsahem velmi užitečné, protože vám ho mohou dodat optimální množství.


Jak působí Vitamin E
Jednou ze základních funkcí vitaminu E je ochrana buněčných membrán. Pomáhá také organismu využít selen a vitamin K. Současná pověst vitaminu E jako neohroženého bojovníka proti nemocem spočívá v jeho vynikajících antioxidačních účincích. Znamená to, že se účastní destrukce nebo neutralizace volných radikálů, nestabilních kyslíkových molekul poškozujících buňky.


Prevence

Tím, že pečuje o neporušenost buněčných membrán, a svými antioxidačními vlastnostmi může vitamin E hrát roli i v prevenci rakoviny. Existuje dosti přesvědčivý výzkum o tom, že vitamin E pomáhá v prevenci srdečních a cévních onemocnění včetně infarktu a mozkové mrtvice tím, že redukuje účinky LDL - škodlivého cholesterolu a brání tvorbě krevních sraženin. Redukuje rovněž zánětlivé procesy spojené se srdečním postižením.
Poznatky dvou velkých studií svědčí pro to, že vitamin E může snižovat riziko srdečního onemocnění o 25 až 50 procent a chránit i před angínou pectoris. Nové poznatky dokazují, že vitamin E ve spojení s vitaminem C blokuje některé škodlivé účinky tučných jídel.


Další příznivé účinky
• Vitamin E chrání buňky proti poškození volnými radikály; to přivádí některé lékaře k myšlence, že vitamin E může zpomalovat proces stárnutí. • Zlepšuje imunitní funkci u lidí vyššího věku, pomáhá zneškodňovat toxiny z kouře cigaret a jiných znečisťujících látek, oddalujevývoj katarakty a zpomaluje postup Alzheimerovy a možná i Parkinsonovy choroby. • Podle jiného výzkumu přináší vitamin E úlevu při oběhových poruchách v končetinách při tzv. přerušovaném kulhání. Může také zmírňovatpremenstruační citlivost a bolest prsou. Některé práce uvádějí, že použití krému nebo oleje s vitaminem E podporuje hojení ran. • Podle studie provedené utisíců kuřáků snížily doplňky vitaminu E riziko rakoviny prostaty o 33 procent a počet úmrtí na toto onemocnění o 41 procent. Dávkování 33 mg denně ukazuje, že i nízké dávky vitaminu E mohou mít ochranný účinek. • Užívání potravinového doplňku s vitaminem E posiluje imunitní systém u lidí vyššího věku. Ve studii u 88 zdravých lidí ve věku 65 let a starších byla u těch, kteří užívali 135 mg vitaminu E denně, patrná nejvyšší tvorba
protilátek. • Ořechy jsou bohatým zdrojem vitaminu E v potravě, ale jediná tableta o obsahu 250 mg představuje stejné množství vitaminu E, jaké je obsaženo ve 2 kg lískových oříšků.


čerpáno z knihy: Léčivá moc vitamínů, bylin a minerálních látek (Reader´s Digest Výběr)

 

Yzk3YzQ