»

Bioflavonoidy

Flavonoidy, jinak nazývané také bioflavonoidy, či vitamín P, jsou látky náležející mezi rostlinné sekundární metabolity.
Jsou známé pro své antioxidační působení. Celkem k flavonoidům patří asi 60 látek, které mají obvykle kladný vliv na lidský organismus, zvláště pak na cévy.

Co to je
Bioflavonoidy jsou látky rostlinného původu, které najdeme prakticky ve všech rostlinných buňkách. Flavonoidy jsou sloučeniny odvozené od polyfenolů, resp. heterocyklu flavonu. V současné době je známo těchto látek přes 20 000. Tyto látky
nejsou pro naše tělo nepostradatelné, nemůžeme je tedy označit jako klasické vitamíny. Pro nás jsou spíše přírodním lékem.

Jak působí
Bez bioflavonoidů se lze obejít, při pravidelném užívání však dokáží pomoci při mnoha nemocech, a to jak v léčbě, tak při prevenci. K nejznámějším patří rutin, kvercetin, citrin a hesperidin, hesperin, eriodictyol, quercetin, quercertrin, rutin a další.
V přírodě mají funkci barviv a dodávají ovoci a zelenině charakteristické zabarvení. Některými autory jsou bioflavonoidy zařazovány do skupiny tzv. vitamínů P. Tato terminologie vychází z jejich hlavního účinku, kterým je velice pozitivní ovliv-
nění tzv. permeability, tj. propustnosti a pružnosti krevních kapilár. Tato vlastnost vychází z aktivace tvorby látky bílkovinné povahy - pružného kolagenu. Co se týče výskytu v přírodě, jsou přirozeně přítomné ve slupkách citrusových plodů, ale také
v dalších druzích ovoce, plodech šípku a zelenině. Oblíbeným zdrojem flavonoidů je rovněž červené víno. Ani zapřísáhlí abstinenti nejsou v tomto ohledu nijak diskriminováni. Vhodnými zdroji jsou v podstatě všechny druhy ovoce a zeleniny.
Nacházíme je hlavně v citrusovém ovoci, švestkách, višních, malinách, ostružinách, jahodách, ale také v šípcích, paprikách, mrkvi, zeleném salátu, rajčatech a dalších.

Prevence
Z hlediska působení na mikroskopickou kapilární síť krevních vlásečnic působí pozitivně při léčbě jak klasických křečových žil, tak tzv. metličkových varixů, hemeroidů, krvácení z nosní sliznice, zvýšenému krvácení pod kůži a nepřiměřené tvorbě
krevních podlitin, kterými jsou postiženy zejména ženy. Prokázaný protivirový a protibakteriální účinek je společně se synergicky působícím vitamínem C jednou z důležitých zbraní našeho imunitního systému v boji proti infekcím.
Nezanedbatelná jistě není ani schopnost vyvazovat v organismu těžké kovy a podporovat jejich vylučování ven z organismu. Kvercerin je vhodný pro diabetiky k ochraně cév a oční rohovky.

Přebytek bioflavonoidů v těle
Flavonoidy jsou metabolizovány v játrech, vylučují se močí (jejich metabolity lze prokázat cca za 48 hodin po podání), částečně i žlučí a malé množství vypařováním. Vstřebávají se velmi rychle, hlavně v tenkém střevě, již za hodinu je možno
je prokázat ve slinách. Vylučování metabolitů po podání ústy lze v moči pozorovat za cca 48 hodin.

 

čerpáno z internetu

 

NzlmNjk1