»

Chrom

Stopový prvek, který je vychvalován jako odtučňovací prostředek, „stavitel" svalů, podpůrný lék při cukrovce a zbraň proti srdečním chorobám, je také nezbytný pro růst a zachování dobrého zdravotního stavu. Přičítají se mu i jiné dobré vlastnosti, ale ty zůstávají sporné.


Co to je
Chrom je stopový prvek, který se vyskytuje v několika chemických formách. Potravinové doplňky obvykle obsahují chromium pikolinát nebo chromium polynikotinát. Jiný typ chromové sloučeniny je obsažen také v pivovarských kvasnicích. Mnozí lidé nemají v potravě chromu dostatek, a proto je vhodné užívat ho jako doplněk.


Jak působí
Chrom pomáhá využívat v organismu inzulín, hormon, který přenáší  do buněk krevní cukr, glukózu. Tam je pak využíván jako zdroj energie.
Je-li v těle chromu dostatek, organismus může inzulín dobré využívat a udržuje normální hladinu cukru v krvi. Kromě toho se chrom také účastní štěpení bílkovin a tuků.


Další příznivé účinky
Chrom zmírňuje bolesti hlavy, podrážděnost  a ostatní příznaky snížené hladiny krevního cukru (hypoglykémie) tím, že brání poklesu hladiny krevního cukru pod normální hodnoty. Diabetikům pomáhá kontrolovat hladinu krevního cukru. Nejspornější údaje o účinnosti chromu
jsou údaje týkající se hubnutí a tvorby svalové hmoty. Ačkoli některé studie uvádějí, že vysoké dávky pikolinátu chromu mohou podporovat redukci váhy nebo zvyšovat tvorbu svaloviny, v jiných tento příznivý účinek prokázán nebyl. V nejlepším případě mohou minerální doplňky
v kombinaci s rozumnou dietou a pravidelným cvičením přinést určité příznivé výsledky, je však nutný další výzkum.


Prevence
Dostatečný příjem chromu může zabránit cukrovce u lidí s rezistencí na inzulín. Tato porucha způsobuje sníženou citlivost organismu na inzulín, takže slinivka ho musí vytvářet stále více, aby se hladina cukru udržovala v normálních hodnotách. Když už slinivka nedokáže plnit stále větší požadavky těla na inzulín, vyvíjí se diabetes II. typu. Chrom může tento výsledek odvrátit, protože umožňuje lepší využití inzulínu v těle. Kromě toho se chrom uplatňuje při štěpení tuků, takže pomáhá snižovat hladinu škodlivého cholesterolu a naopak zvyšovat hladinu prospěšného cholesterolu, čímž snižuje riziko srdečních chorob.


Nedostatek
Nedostatek chromu může vést ke špatnému využívání glukózy. Sám o sobě nedostatek chromu pravděpodobně není příčinou cukrovky, ale může napomáhat vzniku tohoto onemocnění u lidí, kteří k němu mají sklon. Navíc může při nedostatku chromu docházet k úzkostným stavům, sníženému metabolismu aminokyselin a zvýšení hladiny triglyceridů a cholesterolu.


Nadbytek
Doplňky chromu pravděpodobně nemají nepříznivé účinky, i když jsou podávány ve vysokých dávkách. Existují však názory, že megadávky mohou narušit vstřebávání železa a zinku. To lze běžně vyrovnat přídavkem železa a zinku - v potravě nebo potravinových doplňcích.


Jiné zdroje
Mezi potraviny obsahující chrom patří celozrnné obilniny, brambory, švestky, arašídové máslo, ořechy, pivovarské kvasnice a všechny druhy „darů moře". Nízkotučné diety bývají bohatší na chrom než strava s vysokým obsahem tuku.

čerpáno z knihy: Léčivá moc vitamínů, bylin a minerálních látek (Reader´s Digest Výběr)

 

ZDJjZjE0Yz