»

Měď

Měď je nezbytná v prevenci kardiovaskulárních chorob,  k udržování zdravé kůže a vlasů, rovněž podporuje plodnost. Je obsažena nejméně v 15 různých bílkovinách lidského těla. Někteří odborníci se však domnívají, že mnoho lidí trpí mírným nedostatkem tohoto důležitého prvku.

Co to je
Měď, červenavě hnědý poddajný kov, se běžně užívá k výrobě nádobí a v klempířství. Je však také přítomna jako stopový prvek v lidském těle. I když organismus může měď získat z celé řady potravin, její přísun bývá nízký, protože suroviny, které jsou nejlepším zdrojem mědi - korýši, játra, celá zrna, fazole, ořechy a různá semena se ve většině evropských jídelníčků příliš často neobjevují.

Jak působí
Je nezbytná pro tvorbu kolagenu, základní bílkoviny kostí, kůže a pojivových tkání. Hraje důležitou roli v tvorbě červených krvinek, může pomáhat organismu ve využití zásob železa a má význam pro udržování imunity a plodnosti. Najdeme ji v melaninu, přírodním tmavém pigmentu ve vlasech, v kůži a očích, kde udržuje správnou pigmentaci těchto tkání.

Prevence
Podle některých důkazů může být měď také účinná v prevenci vysokého krevního tlaku a poruch srdečního rytmu. Někteří odborníci se domnívají, že může chránit tkáně před poškozením volnými radikály, pomáhat v prevenci rakoviny, srdečních chorob a jiných nemocí. Dostatek mědi může dále pomáhat udržovat nízkou hladinu cholesterolu v krvi.

Další příznivé účinky mědi
Měď je nezbytná při tvorbě četných enzymů, zvláště superoxidu dismutázy (SOD), který je pravděpodobně jedním z nejúčinnějších antioxidantů v těle. Pomáhá také v obraně proti ztrátě kostní hmoty, která vede až k osteoporóze.

Nedostatek
Skutečný nedostatek mědi je vzácný, obyčejně se objevuje při některých nemocech, jako například Crohnově chorobě nebo  celiakii, a u albínů, kteří trpí vrozenou poruchou vstřebávání mědi. Příznaky nedostatku mědi jsou: únava, poruchy srdečního rytmu, lomivé a vybledlé vlasy, vysoký krevní tlak, chudokrevnost, poruchy kostí a neplodnost. Ale i mírný nedostatek mědi může mít určitý nepříznivý vliv na  zdravotní stav. Studie prokázala u 24 mužů, kterým byla podávána strava s malým obsahem  mědi. Významné zvýšení škodlivého cholesterolu a naopak snížení prospěšného cholesterolu v krvi. Tyto změny ve skladbě cholesterolu zvyšovaly u sledovaných riziko srdečního onemocnění.

čerpáno z knihy: Léčivá moc vitamínů, bylin a minerálních látek (Reader´s Digest Výběr)

 

MzQ4ZG