»

Lecitin a cholin

Obě tyto blízce příbuzné látky (Lecitin a Cholin) jsou nezbytné pro správnou funkci všech tělesných buněk. Mají rovněž důležitou úlohu při udržování zdraých jater a nervového systému.

Lecitin je tuková látka obsažená v mnoha živočišných i rostlinných potravinách jako jsou játra, vejce, sójové boby, arašídy a pšeničné klíčky. Často se také přidává do komerčně vyráběných potravin, například do zmrzliny, čokolády, umělých tuků či salátových zálivek, aby pomáhal rozpouštět nebo emulgovat tuky.

Lecitin se rovněž vytváří v těle. Lecitin je považován za vynikající zdroj cholinu, jednoho z vitaminů skupiny B, zejména ve formě fosfatidylcholinu. V organismu se fosfatidylcholin ihned štěpí na cholin, takže užíváním lecitinu vaše tělo vlastně získává cholin.
Avšak jen 10 až 20 procent lecitinu z rostlin a jiných přírodních zdrojů obsahuje fosfatidylcholin.

Přestože lecitin z potravy zůstává hlavním zdrojem cholinu,
je cholin přímo obsažen také v játrech, sójových bobech, žloutcích, hroznové šťávě, arašídech, zelí, kapustě a květáku. Cholinové potravinové doplňky v lékárnách jsou součást vitaminových přípravků.
Nejčastější uplatnění lecitinu a cholinu: Lecitin a cholin pomáhají v prevenci žlučových kamenů. Posilují játra, proto jsou prospěšné při léčení hepatitidy
a cirhózy. Pomáhají játrům vylučovat toxiny z těla pacientů léčených chemoterapií. Zmírňují příznaky špatného trávení a mohou zlepšovat paměť a mozkové
funkce.


Lecitin a cholin - působení a účinky

Lecitin a cholin jsou nezbytné pro mnoho tělesných funkcí; pomáhají vytvářet buněčné membrány a usnadňují transport tuků a jiných živin z buněk a do buněk. Podporují reprodukci a vývoj plodu i dítěte. Jsou také nezbytné k udržení zdravých jater a žlučníku a pravděpodobně i zdravého srdce. Cholin je zároveň klíčovou složkou mozkové chemické látky acetylcholinu, který hraje významnou roli v řízení paměti a svalové činnosti. Výsledkem jejich široce rozšířených účinků je, že lecitin a cholin jsou téměř vnucovány k léčení prakticky všeho – od rakoviny a AIDS až ke snižování
hladiny cholesteroluv krvi. I když důkazy pro některá z těchto tvrzení nejsou příliš přesvědčivé, neměli byste tyto živiny podceňovat.


Hlavní příznivé účinky

Lecitin i cholin mohou zvláště příznivě působit při onemocnění jater a žlučníku. Lecitin je hlavní složkou žluče, která tráví tuky, je známo, že při nízké hladině této látky se mohou tvořit žlučové kameny. Užívání potravinových doplňků s lecitinem nebo fosfatidylcholinem – purifikovaným výtažkem lecitinu může pomáhat v léčení a prevenci právě tohoto onemocnění. Lecitin také příznivě působí na játra. Desetiletá studie u paviánů prokázala, že je účinný v prevenci závažného poškození jater alkoholem. Jiné studie ukazují, že také zmírňuje poškození jater při hepatitidě.

Cholin je často obsažen v komplexních jaterních přípravcích spolu s jinými doplňky posilující játra například s aminokyselinou metioninem, vitaminem ze skupiny B inozitolem a s léčivkami jako pampeliška a ostropestřec.

Tyto přípravky, nazývané někdy lipotropní kombinace nebo lipotropní faktory, brání tvorbě tuků v játrech a zlepšují průtok tuků a cholesterolu játry a žlučníkem, pomáhají rovněž játrům zbavovat tělo nebezpečných jedů. Zvláště účinné bývají při léčení jater a žlučníku – u hepatitidy, cirhózy a žlučových kamenů – stejně jako při léčení stavů, které vyžadují dobrou funkci jater, například u endometriózy (hlavní příčiny ženské neplodnosti) a vedlejších účinků chemoterapie. Cholin společně s vitaminem B – kyselinou pantotenovou a tiaminem může také upravovat špatné trávení.


Další příznivé účinky

Lecitin i cholin jsou stavební součástí nervové tkáně, a mohou proto pomáhat zlepšovat paměť u nemocných s Alzheimerovou chorobou nebo v prevenci vrozených defektů nervové trubice (například spiny bifidy), při zvyšování výkonu ve vytrvalostních sportech a léčení nervových tiků a záškubů, vyvolaných antipsychotickými léky. Lecitin a cholin byly také navrženy jako možné léky snižující cholesterol a jako léky proti rakovině. Ve všech těchto oblastech medicíny však je nutno dokázat jejich význam dalšími vědeckými výzkumy.


Nové poznatky o lecitinu a cholinu

Nedostatek cholinu se projeví velmi rychle. U dospělých zdravých mužů, kteří jedli po 30 dnů stravu zcela zbavenou cholinu, se objevily zvýšené hodnoty jaterních enzymů-jasný indikátor jaterní poruchy. Přidáním lecitinu k dietě se jaterní funkce vrátily k normálu. Nová studie na krysách ukazuje, že cholin může mít vliv na zlepšení paměti. Potomci krys krmených potravou s přídavkem cholinu měli mnohem lepší paměť a schopnost učit se než potomci krys, které dostávaly normální potravu.

čerpáno z knihy: Léčivá moc vitamínů, bylin a minerálních látek (Reader´s Digest Výběr)

 

OWUyYjc3Nj