Himálajská sůl

himálajská sůl - himálaje

 

Někdo solí hodně, někdo zase vůbec. Tyto dva extrémy jsou v naší společnosti velmi časté. Na jedné straně najdeme skupinku, která dochucuje své pokrmy tak moc, že její členové nemají nejmenší šanci pocítit samotnou chuť přijímaných potravin. Na straně druhé jsou ti, kteří získali o soli určité informace, které si neověřili…později se rozhodli, že „pro jistotu“ sůl ze svého jídelníčku vyřadí úplně.

 

Není sůl jako sůl

Himálajská sůl má narůžovělou barvu. Na trhu je k dostání ve dvou velikostech. Existuje himálajská sůl granulovaná. Jedná se o malé krystalky, které jsou vhodné jak do pokrmů, tak do vody. Proč do vody? O tajné ingredienci ve vodě hovoříme zde. Druhou možností na trhu je himálajská sůl jemná, jejíž vzhled známe především skrze běžnou kuchyňskou sůl.

 

Dar z Himálají

Himálajská sůl obsahuje minerály, které jsou základními kameny pro zdravý vývoj a správnou činnost lidského organismu. Minerály v ní obsažené zajistí lepší vstřebávání vitamínů a účelnější využití jejich blahodárných účinků. Himálajská sůl neobsahuje žádné přidané chemické látky ani konzervanty. Na rozdíl od běžné kuchyňské soli neobsahuje jód. Přítomnost jódu je v lidském organismu velmi důležitá v souvislosti se štítnou žlázou. Jód přispívá k tomu, že ve štítné žláze bude docházet k tvorbě hormonů potřebných pro život. Při používání himálajské soli tedy nezapomínejme na doplnění jódu skrze kvalitní a čerstvé suroviny. Zdrojem jódu jsou mořské ryby a mořské plody.

 

Zpátky k soli

Himálajská sůl se často označuje jako „bílé zlato“. Jak jsme již zmínili, obsahuje nespočet minerálů nepostradatelných pro naše zdraví. Především pak hořčík, vápník, železo, draslík, sodík, fosfor a zinek. Himálajská sůl se často pro svůj „čistý obsah“ označuje jako zdravá sůl. Při její konzumaci ale nezapomínejme stále na fakt, že se jedná o sůl, jejíž množství je tedy potřeba regulovat.

Himálajská sůl je pro lidské tělo lépe „stravitelná“. Tělo při metabolismu himálajské soli spotřebuje mnohem méně energie než při konzumaci běžné soli.

 

Zdravý životní styl

Zdravý životní styl – tento pojem se mezi lidmi šíří závratnou rychlostí. Bohužel ne všichni si ho správně vydefinují. Dochází pak k situaci, kdy neposloucháme své vlastní tělo, ale fungujeme dle rad našeho okolí. To má za následek zbytečné zdravotní problémy, utlačování našeho jedinečného Já a zmatek.

Konzumace jakékoli soli je spojena s pH v těle. pH, jinými slovy též přirozené prostředí v organismu. Je důležité udržovat rovnováhu mezi kyselým a zásaditým prostředím. Kyselé prostředí vzniká při trávení zkonzumovaných surovin, také z nadměrného užívání výše zmíněné soli.

Zdravým životním stylem zajistíme rovnováhu mezi kyselým a zásaditým prostředím v našem těle. Dbejme tedy na dostatečný pitný režim. Zařazujme do svého jídelníčku ovoce a zeleninu. Přitom nezapomínejme na jejich pestrou škálu a obměňujme je. Neomezujte se. Každé omezení je krokem vzad. Člověk, který je v určité oblasti života omezený, se necítí dobře, zažívá nepříjemné stavy a začíná nesmyslně pochybovat sám o sobě. Proto si nic neodpírejte. Sůl je pro lidský organismus důležitá, má však své výhody i nevýhody, které souvisí s konzumovaným množstvím. V tom nám může pomoci známá formulka: „Méně je někdy více.“ Máme kolem sebe nespočet možností, co v obchodě nakoupit, co uvařit, kam si dojít do restaurace. Výběr a rozhodnutí je jen na nás. Dbejme při tom na to, abychom se z každého našeho rozhodnutí cítili dobře a nenechme druhé, aby naše rozhodnutí zpochybňovali.

 

Pro jistotu pro Vás máme i fakta, co himálajská sůl umí. Vyzkoušejte a posuďte sami:

  • udržuje správnou hladinu pH
  • je zdrojem minerálních látek, stopových prvků
  • kontroluje hladinu vody v těle
  • usměrňuje krevní tlak
  • předchází křečím ve svalech
  • pomáhá při vstřebávání živin při trávení zkonzumovaných surovin
  • ochucuje teplé či studené pokrmy
Zpět do obchodu