Produkce a odpočinek

V dnešním článku se podíváme na zoubek slůvku „produkce“ a „odpočinek“. Jistě jste za svůj život slyšeli hlášky typu „Bez práce nejsou koláče.“, „Co můžeš udělat dnes, neodkládej na zítra.“ nebo rady „Odpočiň si, zpomal, za čím se pořád ženeš?“ a spoustu dalších. Co mají společného? Práce, obecně jakákoli činnost, člověka naplňuje, motivuje, posouvá ho vpřed, dává mu pocit důležitosti, myšlenku, že je užitečný. Člověk může skrze určitou aktivitu vidět i svůj smysl nebo účel tady, na tomto světě. Co je potřeba k tomu, abychom měli dostatek energie, chuti a sil pro všechny aktivity, které se rozhodneme vykonávat, plnit, dělat? Jedním slovem, ODPOČINEK.

Odpočinek nebo také regenerace. Často si tento pojem spojíme se sportem v té souvislosti, že pokud pravidelně sportujeme, je důležité a žádané dbát také na pravidelný odpočinek. To je naprostá pravda, ale netýká se pouze sportu, ale života celkově. V případě, že budeme odpočinek opomíjet nebo mu nevěnujeme dostatečnou pozornost, narazíme! Jednoduše řečeno, nebude mít energii, sílu ani chuť na nic.

odpočinek - příroda 

Význam slova „odpočinek“

Odpočinek, nebo také oddych, klid. Můžeme ho popsat jako stav nebo období, kdy se vědomě rozhodneme odpočívat, načerpat nové síly a zvolníme. Pod slovem „zvolníme“ si každý dosadí své přesvědčení, svou pravdu, to, co mu je reálné.

 

Hlavní myšlenka

Člověk není unavený z práce, člověk je unavený bez práce. Pokud mi někdo zakáže pracovat nebo ztratím schopnost pracovat, mám špatnou náladu, nic mě nebaví, všechno mě nudí nebo otravuje a ztrácím svůj účel. Jak je to myšleno? Člověk je od samého začátku uzpůsoben a připraven pro dělání jakékoli činnosti. Činnost jako taková člověka naplňuje, povzbuzuje, přináší mu radost, praxi, zkušenosti a mnohé další. Nehovořím tu pouze o práci jako zaměstnání, ale o jakékoli činnosti, jakémkoli pohybu, který člověk vytváří, dále tvoří a provozuje. Odpočinek je také pohyb. Uvedeme příklad:

Jsem unavená, zavírají se mi oči, zívám, bolí mě celé tělo…nabízí se mi dvě možnosti a to: buď vyrazím ven na procházku anebo se uvelebím na gauč, zapnu televizi a budu přepínat jeden program za druhým. S druhou možností mám již zkušenost a to takovou, že pokud si lehnu k televizi, po hodině tzv. sledování čehosi jsem mnohem více vyřízená, znuděná a rozlámaná než když jsem tu bednu zapnula. Říkám si, nebudu to znovu pokoušet a vyrazím ven do přírody. Nazuji boty, obléknu mikinu, mobil nechám doma, vezmu pouze klíče a vyrážím. Nejdříve si říkám, co je to za střelený nápad, když jsem unavená, tak si „naložit“ a jít se ven procházet. Ale po chvíli, kdy se soustředím na to, co se děje kolem mě se mi začínají zvedat koutky do úsměvu, pomalu se nadechuji čerstvého vzduchu po dešti, dívám se kolem sebe, usmívám se na lidi, které míjím a sem tam se dotknu nějaké větvičky, listu či kamene. A najednou už necítím únavu, kterou jsem pociťovala na začátku. Spíše nějakou skrytou touhu, zvědavost jít dál a alespoň na chvilku „vypnout“ od každodenních starostí, zmatků, utéci od chaosu a zmatku, který vídám každý den na silnicích, v ulicích, mezi lidmi. Je mi dobře J

 

Co vám doporučím?

Výše uvedené je reálný příklad z mého života, vlastní zkušenost, kterou mám a aplikuji, protože vím, že pomáhá. Nechci, abyste hned teď vstali a šli se procházet. Pouze vás žádám, abyste to zkusili. Pro každého z nás je pravdivé něco jiného, každý má svou vlastní pravdu a pro každého z nás je reálné úplně něco jiného. Abychom přišli na to, co to ve skutečnosti je…co je pro mě pravdivé a reálné? To zjistíme jednoduše tak, že si danou věc nebo činnost vyzkoušíme. Uvidíme sami, co nám přinese nebo nepřinese a podle toho se rozhodneme.


 

Kouzelná formulka na závěr

Každá činnost, každý okamžik, každá chvilka ve vašem životě je výjimečná a nebude se opakovat. A i kdyby se opakovala, nikdy nebude stejná, bude obsahovat buď něco navíc, nebo bude naopak něco postrádat. Abychom naše životy skutečně žili a měli svůj život pod kontrolou, zkusme naslouchat těmto, jak já říkám, „kouzelným
odpočinek - krajinaformulkám“:

„Kde jsi?“       TADY.

„Kdy to je?“    TEĎ.

„Kdo jsi?“       TAHLE CHVÍLE.

Zpět do obchodu