Problém se štítnou žlázou?

Všímáte si změň na váze, aniž byste změnili stravu? Chybí vám energie? Jste zimomřiví a pají vám více vlasy? Je možné, že na vině bude špatná funkce štítné žlázy. Štítná žláza je nepostradatelný orgán lidského těla. Bohužel, když se něco porouchá, tak to rozhodně velmi nepříznivě ovlivní celý organismus.

 

Proč je štítná žláza důležitá?

Štítná žláza neboli glandula thyroidea patří mezi žlázy s vnitřní sekrecí (tzn., že hormony, které produkuje, jsou uvolňovány přímo do krevního řečiště a dopravovány do všech tkání těla).

Štítná žláza se podílí na regulaci metabolismu a má vliv na rychlost látkové výměny a také na spotřebu kyslíku. V neposlední řádě je to ale orgán, který přímo souvisí s naším imunitním systémem. Je velmi důležité mít štítnou žlázu v pořádku. Její špatná funkce dokáže náš život velmi potrápit. Neváhejte a poproste svého lékaře o krevní testy. Krevní testy snadno ukáží, jak si vaše štítná žláza vede.

 

Projevy, které bychom neměli podceňovat

Příznaky, které není dobré přecházet, se mohou projevit ve zvýšené únavě během dne nebo nevysvětlitelným přibíráním na váze. Tělo začíná zadržovat vodu. Bohužel je často ovlivněna i nálada, která přechází do depresí a upřímně ani spánek za nic nestojí. Zhoršuje se kvalita nehtů i vlasů. Suchá kůže, snížené libido nebo dokonce zimomřivost a mnohé další. 

 

Hormony a jejich působení

Štítná žláza produkuje pro naše tělo velmi důležité hormony. Mezi 3 nejdůležitější patří: tyroxin (T4 – protože obsahuje 4 atomy jódu)

trijodtyronin (T3 – protože obsahuje 3 atomy jódu)

kalcitonin

Tyroxin (T4) a trijodtyronin (T3) mají vliv na látkovou přeměnu: díky nim dochází k vyšší spotřebě kyslíku, a tím i větší tvorbě tepla v těle, ovlivňují metabolismus sacharidů a tuků. Mají velký vliv na naši nervovou soustavu. Tyto hormony působí již od nitroděložního vývoje na rozvoj celého organismu – proto je správná činnost štítné žlázy důležitá hlavně u těhotných žen. Kalcitonin je specifický hormon, který zajišťuje vychytávání vápníku z krve a jeho ukládání do kostí. Díky tomu jsou kosti tak pevné.

 

Onemocnění štítné žlázy – zvýšená a snížená funkce

O onemocnění štítné žlázy obecně hovoříme v případě nízké či zvýšené produkci uvedených hormonů. Pokud je jejich množství nadbytečné, mluvíme o tzv. hypertyreóze. Náš organismus využívá energii příliš rychle, výsledkem je únava, úbytek na váze a zrychlený tep. Na druhou stranu snížená funkce štítné žlázy, tzv. hypotyreóza se projevuje zpomalením metabolismu, přibýváním na váze nebo zimomřivostí.


Ačkoliv tímto onemocněním trpí více ženy, tak ani mužům se nevyhýbá a i v jejich případě je třeba se zaměřit na prevenci, než vše nechat jen tak plynout, že se to nějak srovná samo.

 

Prevence

Jak již sami můžete vidět, prevence je velmi důležitou součástí, jak podpořit zdravý organismus. A zde se dostáváme k tomu, jak vitamíny a minerály souvisí s našimi hormony.

  • Jód je pro funkci štítné žlázy skutečně nezbytnou součástí. Jako ideální příjem se uvádí denně 150 až 200 mikrogramůTěhotné ženy a kojící matky by měly denně přijímat až 250 mg jódu.
  • Vitamín C
  • Vitamín E
  • Vitamíny skupiny B jsou důležité protože většina lidí trpících špatnou štítnou žlázou jich má nedostatek.
  • Zinek je důležitý při metabolismu thyroidních hormonů a potlačuje únavu.
  • Selen podporuje distribuci hormonů

Velmi zajímavé jsou i doplňky stravy, které mimo jiné obsahují přírodní látky, které velmi příznivě ovlivní normální činnost štítné žlázy, ale navíc i produkci hormonů. Ideální je chaluha bublinatá nebo řasa Laminaria.

 

Jaké potraviny zařadit do jídelníčku?

  • Potraviny jako přírodní zdroj jódu –  mořské řasy všeho druhu, mořské plody a mořské ryby
  • Jodizovaná sůl
  • Potraviny obsahující selen – ořechy (paraořechy, makadamové ořechy, lískové ořechy
  • Zelenina – dýně, rajče, paprika, zelené fazolky, hrášek, okurky, chřest, lilek, mrkev a celer
  • Ovoce – mango, citrusové plody, borůvky, tmavé hrozny, granátová jablka, guava, třešně, meruňky, jablka, ananas a kiwi

 

 

 

Zpět do obchodu