Vitamín K2: Méně známý, ale nezbytný – jak ho zařadit do svého jídelníčku?

Ačkoliv vitamín K2 není v běžném povědomí tak známý jako vitamín K1, je pro naše zdraví stejně důležitý. Vitamín K2 hraje klíčovou roli ve správné funkci těla, zejména ve zdraví kostí a srdečně-cévního systému. V tomto příspěvku se podíváme na to, co vitamín K2 je, proč je důležitý a jak ho efektivně zařadit do svého jídelníčku.

Co je vitamín K2?

Vitamín K2, neboli menachinon, je forma vitamínu K, která se přirozeně vyskytuje v některých živočišných produktech a fermentovaných potravinách. Narozdíl od K1, který je zodpovědný především za srážení krve, K2 se podílí na regulaci vápníku v těle. To znamená, že pomáhá vápníku dostat se tam, kde je potřeba – do kostí a zubů, a zabraňuje jeho ukládání v místech, kde by mohl způsobit škody, jako jsou cévy a orgány.

Proč je vitamín K2 důležitý?

  • Zdraví kostí: Vitamín K2 aktivuje bílkoviny, které regulují mineralizaci kostí. Je tedy nezbytný pro udržení silných a zdravých kostí.
  • Prevence srdečních onemocnění: Pomáhá předcházet vaskulárním kalcifikacím, které jsou jednou z příčin kardiovaskulárních onemocnění.
  • Podpora zubního zdraví: K2 může hrát roli v prevenci zubního rozpadu díky své schopnosti regulovat metabolismus vápníku.

Jak zařadit vitamín K2 do jídelníčku?

  1. Fermentované potraviny: Jedním z nejbohatších zdrojů vitamínu K2 je japonská potravina natto, vyrobená z fermentovaných sójových bobů. Kromě natto můžete zkusit další fermentované produkty jako kefír nebo některé druhy sýrů, například gouda nebo brie, které jsou také dobrými zdroji vitamínu K2.

  2. Živočišné produkty: Vitamín K2 lze najít v masu, játrech, a vejcích , zejména pokud pocházejí od zvířat, která se živí přirozenou stravou bohatou na zelené rostliny.

  3. Doplňky stravy: Pokud máte pocit, že nemáte dostatek vitamínu K2 ve své stravě, můžete uvažovat o suplementaci. Při výběru doplňku stravy vyhledejte formy jako je MK-7, která je pro tělo lépe využitelná.

Závěr

I když vitamín K2 nemusí být tak všeobecně známý, jeho úloha v našem zdraví je nesporná. Zařazením bohatých zdrojů vitamínu K2 do vašeho jídelníčku nebo pomocí doplňků stravy můžete přispět k lepšímu zdraví svých kostí, zubů a srdce. 

Zpět do obchodu