Vitamíny a minerály, které by neměly ve vaší stravě chybět a proč je jich dnes v ovoci a zelenině výrazně méně

Vitamíny a minerály mají zásadní význam pro naše zdraví. Bez nich by naše tělo nemohlo fungovat tak, jak by mělo. Přesto se nám někdy může zdát, že je jejich přísun v naší stravě nedostatečný. A to je přesně důvod, proč jsem se rozhodla vytvořit tento příspěvek.

Dnes se společně podíváme na vitamíny a minerály, které by ve vaší stravě neměly chybět a ukážeme si, jaké potraviny je obsahují.

Představte si, že jsme na exotické safari, kde místo zvířat hledáme vitamíny a minerály.


Vitamín C
Jako první se setkáme s králem džungle - vitamínem C. Je to silný antioxidant, který chrání naše tělo před volnými radikály, posiluje imunitní systém a podporuje tvorbu kolagenu. Je jako štít, který chrání naše tělo před vnějšími útoky. Objevit ho můžeme v citrusových plodech, kiwi, brokolici, paprice nebo jahodách. Kdo nestíhá pojídat spousta ovoce denně, máme pro něj skvělou alternativu. Vitamín C se šípky a bioflavonoidy, formou tablet s postupným uvolňováním, čímž docílíme větší efektivity vstřebávání. Kdo nemá rád tablety, pro toho doporučujeme tekutý Lipozomální vitamín C. Ten kromě vitamínu C obsahuje i slunečnicový lecitin, přírodní emulgátor, který pomáhá při smíchání tuku a vody. Je bohatý na fosfolipidy, které jsou důležité pro zdraví buněk. Mimo to obsahuje také cholin, který je důležitý pro správnou funkci mozku a nervové soustavy, a inositol, který pomáhá regulovat hladinu cholesterolu a cukru v krvi. 

 

Skupina vitamínů B
Dále je zde velká skupina osmi esenciálních vitamínů B. Ta je důležitá pro metabolismus, tvorbu červených krvinek, udržení zdraví nervového systému a k prevenci únavy. Jedná se o B1 (thiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (kyselina pantothenová), B6 (pyridoxin), B7 (biotin), B9 (folát) a B12 (kobalamin). Nedostatek vitamínu B může vést k anémii, únavě, ztrátě chuti k jídlu, k depresím a nervovým poruchám.
Každý z nich přispívá k celkovému zdraví a fungování těla svoji specifickou funkcí. Najdeme je například v celozrnných obilovinách (oves, hnědá rýže), v mléce a mléčných výrobcích, v mase i rybách. Pokud byste sháněli vitamín B samostatně, pak můžeme doporučit Vitamín B1.
B1 nebo-li thiamin je nezbytný pro správnou funkci nervového systému a pro metabolismus cukrů. Pomáhá tělu přeměnit sacharidy na energii a je důležitý pro zdraví srdce, mozku a nervového systému. 
Nedostatkem vitaminu B1 trpí především lidé, kteří ve velké míře požívají alkohol, jedí sladkosti a bílé pečivo. Nedostatek vitaminu B1 vyvolává vyvolává chuť na sladké, čímž způsobuje špatný metabolismus cukrů a tím způsobuje problémy lidem, kteří se snaží zhubnout. Způsobuje nespavost, stavy melancholie a bolesti hlavy.

 

Vitamín D
Cesta nás zavede k hojnému zdroji vitamínu D - slunce. Vitamín D je zásadní pro zdraví kostí a zubů, protože pomáhá vstřebávat vápník a fosfor z potravy. Je jedinečný v tom, že ho tělo může produkovat samo, když je vystaveno slunečnímu světlu. Kromě slunce ho můžeme získat také z potravy Je zejména v rybím oleji, tučných rybách (losos, makrela, sardinky) nebo ve vejcích a sýrech. Jeho nedostatek u dospělých může mít za následek osteomalácii (měknutí kostí). Dalšími symptomy mohou být únava, deprese nebo svalová slabost.

 

Železo
Nyní se dostáváme k minerálům. První z nich - železo - je jako vlak, který přepravuje kyslík do všech částí našeho těla. Bez něho by naše tělo nemohlo fungovat. Nachází se v červeném mase, luštěninách, ořeších a semínkách. Jeho nedostatek je jednou z nejčastějších nutričních nedostatků a může vést k anémii. Symptomy mohou zahrnovat únavu, slabost, bledou pokožku, časté infekce, zimnici, závratě nebo zmatenost. 

 

Hořčík
Další zastávka - hořčík - je jako dirigent symfonického orchestru. Řídí mnoho tělesných funkcí, jako je například tvorba proteinů, funkce svalů a nervů, kontrola hladiny cukru v krvi nebo regulace krevního tlaku. Objevíme ho v avokádu, banánech, tmavě zelené listové zelenině či ořeších.
Nedostatek se může projevit únavou, ztrátou chuti k jídlu, nevolností, zvracením, slabostí nebo křečemi ve svalech. 

 

Vápník
Přehlédnout bychom neměli určitě vápník, klíčový minerál, který se v našem těle nachází nejvíce. Je nezbytný pro řadu důležitých funkcí, např. pro vývoj a udržení pevných kostí a zubů (většina vápníku v těle je uložena v kostech a zubech). Vápník podporuje svalovou funkci (pomáhá svalům se správně stahovat a uvolňovat. Také reguluje srdeční rytmus (pomáhá nervovým signálům cestovat mezi srdcem a mozkem), pomáhá při srážení krve a podporuje nervový systém. Jeho nedostatek může vést k osteoporóze, křečím a nepravidelnému srdečnímu rytmu.  Najdeme ho například v mléce a mléčných výrobcích (jogurty a sýry), v tmavé listové zelenině (špenát, kapusta a brokolice) a také i v rybách (sardinky nebo losos).
Pokud vaše tělo potřebuje doplnit vápník a hořčík, pak pro vás máme oblíbený doplněk stravy CalMag Lemon.

 

Fosfor je také důležitou součástí, protože formuje kosti a zuby a hraje klíčovou roli v procesu, kterým tělo mění potravu (bílkoviny, tuky a sacharidy) na energii. Je nezbytný pro tvorbu DNA a RNA, genetických stavebních kamenů těla a udržování rovnováhy pH. Nachází se v mase, rybách, obilovinách nebo ořeších.

 

Draslík. Ten je nezbytný pro řádné fungování nervového systému a svalů, včetně srdce. Pomáhá také udržovat rovnováhu tekutin a elektrolytů v těle a podporuje správnou funkci ledvin a nadledvin. Zdrojem draslíku v potravě jsou zejména luštěniny, avokádo, banány, brambory, špenát, rajčata, meloun, pomeranče a meruňky. Je obsažen i v mléce, jogurtu, rybách, červeném mase a sóje. Nedostatek se může projevit únavou, slabostí, křečemi ve svalech, zácpou nebo nepravidelných srdečním rytmem.

 

Jód, esenciální minerál, důležitý především pro výrobu hormonů štítné žlázy. Tyto hormony pak ovlivňují řadu tělesných procesů, jako například růst a vývoj, metabolismus a regulace tělesné teploty. Je také velmi důležitý pro správný vývoj plodu během těhotenství. Jeho nedostatek může vést k problémům se štítnou žlázou. Nachází se především v mořských plodech a mléčných výrobcích.

 

Selen je nezbytný pro správnou funkci několika enzymů v těle. Je silný antioxidant, to znamená, že může chránit buňky těla před škodlivými účinky volných radikálů a oxidativního stresu. Podporuje imunitu a je nezbytný pro správnou funkci štítné žlázy. Některé studie naznačují, že může snížit riziko některých chronických onemocnění, včetně chorob srdce a rakoviny. Najdeme ho v rybách, mase, vejcích, ořeších a celozrnných obilovinách.

 

Zinek
Naše safari končí u zinku, který je jako tajný agent, co bojuje proti infekcím. Nachází se v mase, ořeších, celozrnných obilovinách či mořských plodech.

 

Proč dnes strava obsahuje méně vitamínů a minerálů?

Důvodem, proč ovoce a zelenina dnes obsahuje méně vitamínů a minerálů než v minulosti, jsou hlavně moderní zemědělské metody. Intenzivní zemědělství a používání chemických hnojiv a pesticidů mohou snížit nutriční hodnotu plodin.

Jedním z důvodů je také rychlé tempo růstu plodin. Když rostliny rychle rostou, nemají čas absorbovat dostatek živin z půdy. Navíc, mnoho zemědělských postupů vyčerpává půdu a snižuje její schopnost dodávat rostlinám potřebné živiny.

Dalším faktorem je skutečnost, že mnoho ovoce a zeleniny se sklízí dříve, než jsou plně zralé, aby vydržely delší dopravu a prodej. Tím se snižuje obsah vitamínů a minerálů, které se v rostlinách hromadí během zrání.

Navíc, zpracování a skladování potravin také může snížit jejich nutriční hodnotu. Například, dlouhodobé skladování nebo vaření může zničit některé vitamíny.

Pro maximalizaci příjmu vitamínů a minerálů je proto nejlepší konzumovat čerstvé, organicky pěstované ovoce a zeleninu, pokud je to možné.

Pamatujte, že vitamíny a minerály jsou nezbytné pro naše zdraví a měli bychom se snažit je přijímat pravidelně a v dostatečném množství.

 

Nechcete nebo nezvládáte neustále hlídat správný přísun minerálů a vitamínů? Máme pro vás hned několik jednoduchých řešení :-)

Vitamineral je unikátní denní komplex, který obsahuje všechny potřebné minerály a vitamíny, které vaše tělo potřebuje k tomu, aby fungovalo na maximální úrovni. Víte, jak náročné je sledovat a vyvážit přísun jednotlivých vitamínů a minerálů, ale s Vitamineralem tato starost definitivně skončí. Je vše, co potřebujete pro dosažení optimálního zdraví a pohody v jednom sáčku denně. 

Pokud hledáte něco jiného, až už kvůli ceně nebo třeba i množství tablet, pak je tu náš Multivitamineral - all in one - 1 kapsle denně a máte splněno.

A pro ty z vás, kteří upřednostňujete tekutou formu vitamínů a minerálů, je tu náš skvělý pomocník Daily Formula

 

Stále si nevíte rady? Napište nám :-)

 

 

Zpět do obchodu