Vitamín proti stresu

Vitamín B

Vitamíny skupiny B nebo též známé jako B komplex je skupina osmi vitamínů. „Béčko“ zabezpečuje správné fungování metabolismu, snižuje míru únavy a vyčerpání a je vhodným doplňkem pro sportovce a osoby se zvýšenou fyzickou zátěží.

Jak jsme již zmínili, jedná se o skupinu osmi vitamínů. Každý z nich má svůj specifický úkol, který sehrává v našem organismu. Je vhodné používat všechny současně, jelikož se navzájem doplňují. Našemu tělu pomůžeme nejvíce tak, když mu dodáme všech 8 skupin, zkráceně řečeno B komplex.

Vitamíny B jsou rozpustné ve vodě, nelze se jimi tedy předávkovat, jelikož si z nich tělo vezme potřebné množství a to přebytečné jednoduše vyloučí.

 


B komplex podrobně pod lupou

B komplex se skládá z těchto vitamínů: B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12.

 

Vitamín B1 nebo též nazývaný Thiamin

Dalo by se říci, že je ze skupiny B Komplexu nejdůležitější. Jedná se o stavební kámen, který přispívá ke správnému chodu metabolismu, navozuje lepší náladu a zlepšuje paměť. Tělo si neumí tento vitamín „schovat“ na horší časy, je tedy třeba ho pravidelně doplňovat. Vitamín B1 má v těle pár nepřátel v podobě kávy a čaje, kteří brání jeho vstřebávání a tedy pozdějšímu využití ve prospěch našeho organismu.

 

Vitamín B2 jinými slovy též Riboflavin

Vitamín B2 probouzí v našem těle enzymy, díky kterým dochází ke štěpení sacharidů, bílkovin, tuků a jejich následnému využití. Též přispívá ke správnému fungování metabolismu, což vede k lepšímu stavu pleti, vlasů a nehtů. Napomáhá k tvorbě krvinek a probouzí naše buňky k životu.

 

Vitamín B3 známý jako Niacin

Niacin zabezpečuje uvolňování energie z přijatých sacharidů. Vitamín B3 funguje jako antioxidant, který pomáhá našemu tělu odvádět škodlivé látky přijaté nejen z konzumovaných potravin. Podílí se na správné funkci nervové soustavy, snižuje únavu a je vhodný pro osoby se zvýšenou fyzickou i psychickou zátěží.

 

Vitamín B5 (kyselina pantothenová)

Kyselina pantothenová se podílí na metabolismu tuků a přeměně cukrů. Vitamín B5 má proti-stresové účinky. Jeho nedostatek tedy způsobuje únavu, vyčerpání, pocity úzkosti a v krajním případě i depresi.

 
Vitamín B6 aneb nejlepší přítel sportovců

Můžeme ho najít pod názvem Pyridoxin. Vitamín B6 sehrává důležitou roli při metabolismu sacharidů, především ale bílkovin, jinými slovy též aminokyselin. Přispívá k regulaci hormonální aktivity, funkci imunitního systému a napomáhá ke snížení míry únavy.

 

Vitamín B7

Vitamín B7 nebo také vitamín H je odvozen od německého slova „haut“, což znamená kůže. To nám napovídá, že má za následek lepší a kvalitnější stav pokožky. Připojuje se k dalším vitamínům ze skupiny B Komplexu, který podporuje správný chod metabolismu a zabezpečuje dostatek energie pro naše denní aktivity.

 

Kyselina listová, jinými slovy vitamín B9

Název nám napovídá, co je hlavním zdrojem kyseliny listové. Najdeme ji v listové zelenině jako je například brokolice, salát, špenát, růžičková kapusta a zelí. Množství vitamínu B9 se v procesu vaření snižuje, je tedy vhodné užívat doplňky stravy, abychom ho měli dostatek.

 

Vitamín B12

Nedostatek vitamínu B12 má za následek chudokrevnost. Lidé trpící chudokrevností se mohou cítit unavení, vyčerpaní, mít horší paměť, roztříštěnou pozornost a nedostatek sil pro běžné denní aktivity, natožpak při pravidelném sportování.

Správné množství vitamínu B12 si musí hlídat především vegetariáni, jelikož hlavním zdrojem vitamínu B12 je maso a ryby. Vitamín B12 mohou získat například z vajec, sýrů a mléka nebo pravidelným užíváním B Komplexu, ve kterém je obsažen.

 

Co je důležité si zapamatovat?

Netrapte se nad tím, které „béčko“ a jaké množství máte za den zkonzumovat. Ani zda stačí přijmout B Komplex ze surovin či přidat doplňky stravy v podobě multivitamínu.

Pokud chcete být zdraví a plní energie, zařaďte každý den B Komplex. Při výběru nezapomínejte na důležitý ukazatel a tím je množství jednotlivých „béček“. Zohledněte také fakt, kdy kvalita je důležitější než kvantita, se kterou je spojena cena daného výrobku.

 

Usnadníme Vám hledání a ušetříme Vám čas

Vitamineral obsahuje, mimo jiné všech osm skupin vitamínu B. Jedná se o jedinečný zdroj B Komplexu, kdy v jedné tabletce najdete všechna výše zmíněná béčka.

Při užívání Vitamineralu a jakýchkoli jiných doplňků stravy nezapomínejte na pravidelný přísun kvalitních tekutin.

 

 

 

 

Zpět do obchodu