Pitný režim aneb Jak souvisí se vstřebáváním vitamínů?

Voda je jedním ze základních stavebních kamenů pro správné fungování všech našich orgánů. Proto bychom měli dodržovat pitný režim, který je valnou většinou z nás často opomíjený. Ve společnosti existuje mnoho informací o tom, kolik bychom denně měli vypít tekutin, ideálně čisté vody. Pojďme se tedy podívat na to, jakou roli v našem životě hraje pitný režim a co konkrétně bychom měli pít.

 

Voda je nezbytnou složkou lidského organismu. Tvoří 70% tekutin v našem těle. Voda odvádí škodlivé látky z těla, reguluje tělesnou teplotu a napomáhá k lepšímu vstřebávání živin. Voda je zkrátka a dobře dar, který musíme využívat.Dostatečný pitný režim zabezpečuje rychlejší trávení, přispívá k čistší pleti bez akné a pravidelnému vyměňování vody v těle.

Každý den je potřeba přijmout dostatečný příjem tekutin, aby naše tělo fungovalo správně.

 

Dodržujte pitný režim!

Pokud se dostanete do okamžiku, kdy si uvědomíte, že máte žízeň, tak jste ve fázi, kdy je vaše tělo opravdu velmi nedostatečně hydratováno.

Už jako dětem ve školce nám paní učitelky říkaly: „Děti, dodržujte pitný režim. Pojďte se napít. Dopij ten hrneček.“ Bohužel, každý kdo si vzpomene na ten přeslazený čaj či sladkou šťávu, nenechavou učitelku a informaci o pitném režimu, tak se mu při slovním spojení „pitný režim“ zježí vlasy na hlavě.  Hodně lidí na pitný režim zapomíná, což vede k poklesu energie a sil při našich každodenních činnostech.  Pitný režim je základem pro správné fungování organismu, obzvlášť v letním období. Pokud nedodržujeme pitný režim a zapomínáme přes den pít, může to mít za následek:

nejlepší voda

  • únavu
  • bolest hlavy
  • dehydrataci organismu
  • častější choutky na sladké a nezdravé potraviny
  • vylučovací problémy
  • nedostatečné vstřebávání živin
  • nedostatečné vstřebávání vitamínů

 

Vstřebávání vitamínů aneb Co dělat, abychom si z přijatých vitamínů vzali co nejvíce?

Existují vitamíny rozpustné v tucích a vitamíny rozpustné ve vodě. Mezi vitamíny rozpustné ve vodě řadíme vitamín C, a všechny skupiny vitamínu B. Pouhé užívání vitamínu ale nestačí. Nejdůležitější část procesu je samotné vstřebávání vitamínu, které souvisí s již zmíněným pitným režimem. Každá buňka v těle potřebuje pro své fungování vodu, kterou může zpracovat. Stejně tak jako auto jezdí třeba na benzín tak naše tělo a buňky “jedou na vodu”. Voda je hlavní faktor toho, jak buňky v těle fungují a proto je dostatečný pitný režim tolik důležitý.

S pitným režimem souvisí nepochybně konkrétní nápoje, které pravidelně konzumujeme. Nejvhodnější prostředí pro vstřebávání vitamínů v těle vytvoří čistá filtrovaná voda, voda ze studánky a minerální voda z dobrého zdroje. V rámci dodržování pitného režimu bychom se měli vyvarovat či minimálně omezit příjem močopudných tekutin jako je čaj, káva a alkohol. Takže jakou vodu tedy pít, aby se naše buňky a celé tělo mělo jako v bavlnce? Jaká má být voda, aby se nám lépe vstřebávaly vitamíny?

 

Tajná ingredience

Pro vytvoření nejvhodnějšího prostředí pro vstřebávání vitamínů přidejte do každého půl litru vody jedno až dvě zrníčka himalájské soli, zamíchejte a vypijte.

Himalájská sůl obsahuje minerály jako je sodík, hořčík, draslík, vápník. Sůl je přírodní antioxidant a pomáhá odvádět škodlivé látky z těla ven. Konzumací čisté vody obohacené o himálajskou sůl snížíme kyselost organismu. Dodáme tělu potřebné minerály, které zapříčiní, že jeho jednotlivé buňky budou pracovat správně a efektivně. Osolená voda přispívá k efektivnějšímu vstřebávání vitamínů.

 himalájská sůl

 

Kolik bychom tedy měli vypít denně vody?

Mezi námi koluje mnoho informací, kolik by kdo měl vypít za den tekutin. Minimum tvoří jeden litr vody na 30 kg tělesné hmotnosti.Pitný režim každého člověka závisí na mnoha faktorech v jeho životě, které je potřeba při stanovování pitného režimu brát v potaz.

Pitný režim souvisí s aktuální tělesnou hmotností, zdravotním stavem, věkem, ročním obdobím, fyzické aktivitě a též s denními návyky každého z nás. Pitný režim a jeho dodržování závisí především na nás samotných. Jedná se o naši zodpovědnost, kolik přes den vypijeme tekutin a jakého druhu.

Dodržování pitného režimu přes den bychom si měli rozdělit do pravidelných intervalů, nikoliv celý den nepít a večer vypít naráz litrovou lahev vody.

 

Jak uvedené informace prakticky využít v našich životech?

  1. Mějte u sebe vždy sklenici či lahev s vodou, abyste se mohli kdykoli napít.
  2. Snažte se omezit čaj, kávu a alkohol.
  3. Při sportovních aktivitách a v letních měsících vypijte o 0,5 – 1 litru více.
  4. Užívejte pravidelně vitamíny.
  5. Naslouchejte svému tělu.

 

Zpět do obchodu