Železo

Lidské tělo je výjimečný soubor jednotlivých systémů, které jsou provázané, souvisí jeden s druhým, navzájem se doplňují a společně zajišťují naše přežití. Není to ale pouze o tělu jako takovém. To, zda přežijeme a jakým způsobem má pod kontrolou naše mysl. Lidská mysl má obrovský vliv na tělo samotné a je pouze na nás „kdo koho bude ovládat“.

 

Kyslík zajišťuje, že se cítíme svěže, máme energii každý den vstát z postele, chceme a umíme hledat způsoby, řešení a možnosti…ba co víc, můžeme se zhluboka nadechnout, otevřít oči, usmát se, stát na nohou.

Aby naše orgány správně pracovaly a produkovaly, potřebují ke své každodenní činnosti kyslík. Každá jednotlivá buňka potřebuje ke svému zrodu, vývoji a životu celkově, kyslík.

 

VIP rozvozce kyslíku po těle!

Důležité je srdce, které je pumpou každého lidského organismu. Právě ono srdce zajišťuje, že se do všech orgánů v těle dostane včas a v dostatečném množství kyslík, který rozváží krev pumpované přes srdíčko dál.

 

Pojďme se společně podívat na téma dnešního článku…

Železo je nedílnou součástí červeného krevního barviva (hemoglobinu), které se nachází v červených krvinkách, jinými slovy známé též jako erytrocyty. Červené krvinky rozváží kyslík po těle, do všech našich orgánů. Zásobují naše tělo nezbytnou energií a pohání ho kupředu. Železo řadíme mezi stopové prvky, o kterých se více dočtete zde.

Nejčastějšími příznaky nedostatku železa neboli anémie jsou:

Únava, nepozornost, bledá pleť, zadýchávání, nechuť k jídlu, svalová slabost, neschopnost soustředit se a bolesti hlavy. Jestliže chybí železo našemu organismu delší dobu a my nedbáme na jeho doplnění, mohou se dostavit mdloby a též upadáváme do bezvědomí.

Bezvědomí je stav, kdy nemáme pod kontrolou své tělo ani mysl. Často se stává, že omdlíme (například v důsledku nízkého krevního tlaku) a po probrání si určitý úsek nepamatujeme nebo ho máme „v mlze“. I když si tyto stavy nepamatujeme nebo vybavujeme jen matně, naše mysl je má všechny uložené v jednotlivých šuplíčkách. V průběhu života nás tyto obrázky ovlivňují, podkopávají naše rozhodnutí, cítíme se díky nim nesví a ve většině případů nevíme, kdo nebo co za to může. Tady je odpověď! Pojďme tedy společně těmto stavům předejít tím, že si pohlídáme správnou hladinu železa v krvi.

Nedostatek železa souvisí s naším způsobem života, konkrétně máme na mysli každodenní stravování, zaměstnání, mezilidské vztahy, úrazy, operace, u žen menstruační cyklus, období těhotenství a kojení. Vegetariáni by měli přijímat železo v podobě doplňků stravy a též do svého jídelníčku zařadit jiné suroviny než maso, které mají vysoký obsah železa. Jestliže patříme do skupiny pravidelných dárců krve, řídíme se několika pravidly:

  1. darování krve železoPokud jsme ženy, krev chodíme darovat minimálně dva týdny po skončení menstruace.
  2. Před i po samotném odběru dbáme na potraviny s vysokým obsahem železa.
  3. Máme pod kontrolou naší hladinu železa v krvi. Tu zjistíme z krevních testů, které absolvujeme před každým darováním krve.
  4. Ti důslednější z nás doplňují železo ještě skrze doplňky stravy.

Zdroje železa

Než vyjmenujeme konkrétní potraviny bohaté na železo…existují dva druhy železa, které přijímáme. Železo hemové a nehemové. Co to znamená? Hemové železo se váže na červené krevní barvivo, přijímáme ho především z červeného masa a je snadněji vstřebatelné než železo nehemové. Vstřebatelnost a následné využití železa nehemového ovlivňují potraviny, které zkonzumujeme, pitný režim a léky, které zrovna užíváme.

Nejbohatšími zdroji na železo jsou vnitřnosti, jehněčí a hovězí maso, mořské plody, vejce, kešu oříšky. Pokud jste vegani, nezoufejte. Tofu, brokolice, květák, tempeh, listový špenát, pšeničné klíčky, salát, luštěniny, houby jsou skvělými zdroji železa. Variant je mnoho, stačí si jen vybrat a zvolit, na co máte zrovna chuť.

 

 

Zpět do obchodu