Minerální látky a stopové prvky

Všichni dobře víme, že vitamíny jsou pro náš organismus velmi důležité. S nedostatečným množstvím vitamínů přichází řada komplikací v podobě snížené pozornosti, špatné nálady, častých onemocnění a nesprávné funkci jednotlivých orgánů. Vitamíny v našem organismu tedy sehrávají doplňující roli. Co je ale základním stavebním kamenem? Kdo či co zabezpečuje, že naše tělo pracuje, vyvíjí se a obnovuje? Níže uvádíme pár důležitých poznatků a představujeme zázračné kameny, kterými jsou minerály a stopové prvky.

 
Lidské tělo je tvořeno velkým množstvím buněk. Konkrétně se jedná o 50 až 75 bilionů buněk, u kterých dochází k dalšímu dělení. Životnost jednotlivých buněk je
minerály a stopové prvky-lidská buňkaale omezená. Buňka po určité době zaniká a je potřeba, aby byla nahrazena buňkou novou. Ne nadarmo se říká: „Na velikosti nezáleží“. Buňky jsou totiž malinké
částečky v našem těle a sehrávají v našem organismu důležitou roli. Aby buňky správně fungovaly, měli jsme jich dostatek a zabezpečili jejich správnou výměnu, je potřeba pravidelně tělu dodávat minerály a stopové prvky.

 

Minerály a stopové prvky v lidském organismu

Minerály i stopové prvky jsou přirozenou součástí lidského organismu. Jedná se o nerozlučitelné kamarády, kteří se vzájemně doplňují a jeden bez druhého neumí existovat. Naše tělo neumí minerály a stopové prvky samo vytvořit, musíme je tedy tělu dodávat skrze pestré a čerstvé potraviny. Příjem minerálů a stopových prvků skrze potravu ale bohužel nestačí. Chemická úprava a další různá zpracování potravin mají za následek rapidní snížení těchto cenných látek nebo jejich úplné zničení. Proto je potřeba minerály a stopové prvky dodávat tělu skrze vhodné doplňky stravy.

 

Bez nich by to nešlo!

Minerály a stopové prvky sehrávají v našem těle veledůležitou roli. Jejich základním a předním úkolem je zabezpečit tvorbu nových životodárných buněk, které přispívají k dlouhověkosti, kráse, energii a chuti do života.

Jaké jsou další úkoly, které minerály a stopové prvky v našem organismu plní?

  • zabezpečují správnou výměnu látek z přijaté potravy
  • podporují jednotlivé funkce nervů a svalů
  • usměrňují množství vody v těle
  • zabezpečují rovnováhu mezi kyselým a zásaditým prostředím
  • podporují lepší vstřebávání a následnou využitelnost vitamínů
  • slouží jako přírodní antioxidant, který chrání naše tělo před různými nemocemi

 

O kom je tedy řeč?

Minerálů i stopových prvků je několik.

Do skupiny minerálů nebo jinými slovy makro-minerálů řadíme tyto:

HOŘČÍK, VÁPNÍK, FOSFOR, SODÍK, DRASLÍK, CHLÓR.

ZINEK, MANGAN, ŽELEZO, JÓD, SELEN, MĚĎ A CHRÓM jsou stopové prvky. Slůvko stopové nám napovídá, že se v našem organismu vyskytují ve velmi malém množství. Na internetových vyhledávačích je též najdeme pod pojmem mikro-minerály.

minerály a stopové prvky-červené krvinky
Bez železa naše buňky nemohou „dýchat“. Železo zabezpečuje tvorbu hemoglobinu. Jedná se o červené krevní barvivo obsažené v červených krvinkách, které rozváží kyslík do mozku, srdce, svalů a dalších důležitých a život podporujících orgánů.

Sodík společně s draslíkem jsou důležitými činiteli v rámci nervové soustavy a jednotlivých nervových impulsů. Též podporují naše svaly, především sval srdeční.

Selen je pomocník vitamínu E. Společně odvádí z těla škodlivé látky a zvyšují imunitu.

Informace o vápníku a hořčíku naleznete ZDE

Nezapomínejme také na správné denní množství každého z nich.

 

Co si z dnešního článku zapamatovat?

Vitamíny jsou pro správný chod lidského organismu důležité. Chceme-li však zabezpečit jejich dostatečné vstřebávání a následné využití je potřeba doplnit je o minerály a stopové prvky.

Buňka je život. Buňky musí být aktivní a schopné. K tomu jim pomohou minerály a stopové prvky.

Pro začátek a jednodušší orientaci doporučujeme Vitamineral.

 

Vitamineral obsahuje jak vitamíny, tak minerály. Přesněji se jedná o kulatou šedou tabletku. Tabletka obsahuje všechny výše zmíněné minerály a stopové prvky v potřebném denním množství.

Zpět do obchodu