Jód a štítná žláza

Jód patří do skupiny minerálů, které podporují vstřebávání vitamínů a jsou základními kameny pro správný vývoj a funkci našeho organismu.

Jód jako každý minerál v našem těle má svůj úkol. Jód zabezpečuje správnou činnost štítné žlázy. K tomu je potřeba, aby štítná žláza produkovala dva hormony. Řeč je o hormonu jménem tryjodthyronin a thyroxin. Oba dva hormony ovlivňují spotřebu kyslíku, látkovou výměnu, přispívají ke zdravému růstu a vývoji. Jejich tvorbu ve štítné žláze zajistí právě již zmíněný jód. Největší zásoby jódu se shromažďují ve štítné žláze.

 

Ať máme všichni jasno

Štítná žláza se nachází v dolní části krku, objímá dýchací trubici a má tvar motýlích křídel. Zabezpečuje správný růst a vývoj jedince. Napomáhá k lepšímu trávení a dále zajišťuje, abychom měli dostatek energie, elánů a chuti do života. Pokud tedy v potravě nebo skrze doplňky stravy nepřijímáme dostatečné množství jódu nebo jód v našem jídelníčku zcela chybí, štítná žláza nevytváří potřebné hormony a my se pak cítíme:

  • unavení
  • mrzutí
  • ospalí
  • otrávení

Jód ovlivňuje činnost štítné žlázy a to hned ze dvou úhlů pohledu. Jód způsobuje buď zrychlenou či sníženou funkci štítné žlázy.

První z nich se cizím slovem nazývá hypofunkce. V tomto případě hovoříme o snížené funkci štítné žlázy, za kterou může nedostatečná tvorba již zmíněných hormonů. Jedinec se cítí ospalý, bez energie, je nepozorný, roztěkaný a zimomřivý. Druhé onemocnění štítné žlázy se jmenuje hyperfunkce, kdy máme na mysli zvýšenou funkci štítné žlázy. Pokud štítná žláza produkuje příliš mnoho hormonů, jedinec trpí nespavostí, hubne, i když má dostatečný denní příjem potravy, je neklidný a může mít též zrychlený srdeční tep.

 

Co znamená autoimunitní onemocnění?

Hypothyreóza i hyperthyreóza patří do skupiny tzv. autoimunitních onemocnění. Autoimunitní onemocnění znamená, že imunitní systém organismu vytváří protilátky proti své vlastní tkáni a tím přispívá k jejímu zániku. Říkáte si, jak je to možné? Proč jde tělo „samo proti sobě“? My se na to díváme následovně. Není to lékařské vysvětlení, ale třeba Vás inspiruje:

Může za to současný způsob života…všichni spěcháme, stále za něčím utíkáme, neposloucháme a přehlížíme poplašné signály našeho těla, přetváříme se, neodpočíváme a nesouhlasíme s lidmi a situacemi kolem sebe. Jistě mi dáte ve všech bodech za pravdu. U posledního si možná říkáte, že je normální, když máme jiný názor nebo úhel pohledu než druhá osoba, se kterou komunikujeme. Ano, to je naprosto v pořádku. Co je však důležité? Komunikace. Vše je potřeba s druhým komunikovat, v klidu si vyříkat. Především pak záležitosti, kdy se v názorech rozcházíme a každý se odklání na svou vlastní cestu. Kráčejte dál po své cestě, rozhodujte se sami za sebe, ale nezapomínejte vše, co vám přijde do cesty, vykomunikovat. Věřte…půjde se vám lépe a předejte tomu, že si tělo začne vytvářet různé obranné mechanismy, právě v podobě autoimunitních onemocnění. Naše tělo tak nebude mít potřebu utíkat, vzdávat se či bojovat.

třešně jód 

Kde najdeme zázračný jód?

Nejčastějším zdrojem jódu jsou ryby a mořské plody. Jód najdeme také v bílé kuchyňské soli. Velké množství jódu obsahují višně a třešně. Jód se dále nachází v minerálních vodách, například Vincentce.

 

Hypofunkce a hyperfunkce

Na začátku dnešního článku jsme si tyto dva pojmy vysvětlili. Ještě se na ně podíváme…pokud člověk trpí hypofunkcí, znamená to, že štítná žláza produkuje příliš málo hormonů. Dostane tedy signál z hlavního centra, mozku, aby hormonů produkovala více. Štítná žláza poslechne. Pokud však v potravě a skrze doplňky stravy nepřijímáme dostatečné množství jódu, produkce štítné žlázy se míjí svým účinkem. Štítná žláza se v tomto případě začne zvětšovat, vzniká tzv. struma. Snadněji se léčí hypofunkce, kdy jedinec „pouze“ zvýší denní dávky jódu.

 

Buďme příčinou

Jinými slovy, mějme náš život, tělo a jeho jednotlivé pochody pod kontrolou. Nepřehlížejme stavy, kdy se necítíme ve své kůži, bez rozumného vysvětlení nás přepadne únava…Hovořím tu o následcích, které se projevují skrze naše tělo a dávají nám tak signál, že něco není v pořádku. Vždy je potřeba na chvíli se zastavit, být v klidu, sám se sebou a povědět si, co se v poslední době přihodilo, nelíbilo se nám nebo nás naštvalo. Pokud toto uděláte, jistě ten oříšek rozlousknete a přijdete na prvotní okamžik, situaci, která vás rozhodila a hodila do stavu, ve kterém se zrovna nacházíte. Mějme tedy svůj život pod kontrolou, buďme příčinou, rozhodujme se sami za sebe a zajímejme se o lidi, předměty, prostředí kolem sebe. Jen tak můžeme být a budeme duševně i fyzicky zdraví.

 

 

 

Zpět do obchodu