Vitamín A a D

Dnes si podrobně rozebereme vitamín A a D. Vitamín A a vitamín D nejsou sice ve společnosti tolik diskutovanými vitamíny, ale pro správný chod našeho organismu jsou velmi důležité.

 

Když se řekne vitamín A, měli bychom si vybavit jeden z jeho prospěšných účinků a tím je pozitivní vliv na náš zrak. Pokud jsme sportovně založení, máme fyzicky i duševně náročnou práci a chceme být i přesto co nejvíce produktivní ve svém životě, naším každodenním průvodcem by měl být vitamín D. Můžeme přijímat minerály typu vápník a fosfor, pokud ale nebudeme tělu dodávat vitamín D, bude to, jako když házíte hrách na zeď.

 

Pojďme se tedy podívat, co se za vitamínem A a vitamínem D skrývá!

 

Vitamín A

Chceme-li mít dostatek informací o vitamínu A, musíme zmínit karotenoidy, přesněji řečeno známý Beta karoten a dva další: Lutein a Lykopen. Karotenoidy jsou provitamíny, z nichž se tvoří vitamín A. K tomu je potřeba přijímat dostatek kvalitních tuků, které jsou nezbytné pro tvorbu vitamínu A. Vitamín A je vitamín rozpustný v tucích, tedy přítomnost kvalitních tuků v našem organismu podporuje vstřebávání vitamínu A.

„Jez dostatek mrkve, ať lépe vidíš.“

Je Vám tato věta povědomá? Pravděpodobně jste ji slyšeli jako děti od svých rodičů, když jste před sebou měli zeleninu v podobě mrkve a rodiče chtěli, abyste mrkvičku snědli. Vitamín A je důležitý pro náš zrak. Lutein je důležitou složkou očí nacházející se na oční sítnici a zabezpečující centrální vidění. Umíme díky němu rozlišovat barvy. Přispívá také k lepšímu vidění za šera. Jaké z toho plyne ponaučení? Proto, abyste měli dostatek vitamínu A z mrkve, museli byste sníst minimálně za den „valník“ mrkve, proto doplňujte vitamín A i skrze doplňky stravy.

Vitamín A mrkevTip: VITAMINERAL (obsahuje vitamín A)

 

Recept na osvěžující svačinku v horkých dnech

Vezmeme mrkev, oškrábeme, na jemno nastrouháme. Dále na hrubo nastrouháme jablko. Přidáme trochu vody a smícháme. Pro ochucení můžeme přidat cukr, med či skořici. Nezapomeňte však doplnit i bílkoviny a tuky, ve kterých se rozpouští vitamín A, například v podobě oříšků, kvalitního bílého jogurtu či tvarohu.

 

K čemu ještě slouží vitamín A?

Vitamín A je prospěšný pro náš zrak. Co zázračného ještě umí? Vitamín A je přírodním antioxidantem. Udržuje tělesné buňky ve skvělém stavu, přispívá k jejich efektivní práci v našem organismu a odvádí z těla škodlivé látky. Nedostatek vitamínu A může mít za následek zvýšení tvorby rakovinotvorných buněk, šero či barvoslepost, špatnou pleť bez energie a pružnosti, pokles funkcí imunitního systému a větší náchylnost k různým zánětům a nemocem.

 

A kdepak najdeme vitamín A?

Hodně zjednodušeně řečeno ve všem oranžovém a červeném.

Nezapomínejte tedy ve svém jídelníčku na mrkev, rajčata, meruňky, broskve, dýně, ale též špenát, vajíčka, kapustu, kukuřici, rybí tuk, mléko a meloun.

 

Vitamín D

Vitamín D je rozpustný v tucích stejně jako již zmíněný vitamín A. Rozlišujeme dva typy vitamínu D. Prvním z nich je vitamín D2, který je rostlinného původu. Vitamín D2 se nachází zejména v rostlinách. V lidském organismu se mění na vitamín D3, který je již živočišného původu a tělo ho získává především ze slunečního záření.

Jak jsme si uvedli již na začátku, vitamín D je důležitým vitamínem pro správné vstřebávání minerálů, kterými jsou vápník a fosfor. Tyto minerály jsou stavebním materiálem pro zdravé kosti, zuby a klouby. Zabezpečují jejich tvrdost a sílu, následně též potřebnou regeneraci.

Dostatek vitamínu D potřebují především novorozenci, těhotné ženy a senioři. Vitamín D sehrává důležitou roli v jakémkoli věku. Nedostatek vitamínu D má mimo jiné za následek měknutí kostí, kdy jsou naše kostí křehčí a náchylnější ke zlomeninám. Na vitamín D by tedy především nesměli zapomínat vrcholoví sportovci a lidé se zvýšenou fyzickou zátěží.

 

Jak předejdu nedostatku vitamínu D?

Základem je trávit čas na slunci. Nemyslíme tím několika-hodinovou opalovačku. Ta by místo ku prospěchu byla v neprospěch našeho zdraví. Vhodným příkladem je procházka v přírodě. V zimních měsících, kdy máme sluníčka méně, je potřebné doplnit vitamín D pomocí kvalitních doplňků stravy.

 

Dostatečný příjem vitamínu D zabezpečíme také kvalitní a vyváženou stravou v podobě jogurtů, mléka, hub, vajec, ryb a mořských plodů.

 

Vitamin D slunce

 

 

Zpět do obchodu