Vitamín E

Ochránce našeho zdraví
Všichni jistě dobře víme, že náš organismus je dennodenně vystavován různým škodlivým jevům. Přemíra slunečního záření, znečištěné ovzduší, nedostatečný pitný režim, konzumace junk food, časté hádky s rodinou, kamarády, nedostatek spánku, užívání antidepresiv, sedavé zaměstnání, nekončící online život…toto je pouze výčet těch nejčastějších a nejznámějších. Ne vždy je umíme a můžeme ze svého života odstranit, případně je minimalizovat.

 
Co, či kdo tedy zajistí ochranný štít našemu tělu při cestě životem?
Vitamín E podpoří správné fungování našeho organismu, bystrou mysl a to, že se na svět kolem nás budeme dívat přímo, bez jakýchkoli dioptrií či různých úhlů pohledu lidí vyskytujících se v naší blízkosti.
 
Trocha té teorie…
Vitamín E je souhrnné pojmenování látek se společným názvem Tokoferol, které mají podobný účinek. Vitamín E je důležitý antioxidant, který chrání naše tělo před škodlivými jevy, které jsme vyjmenovali v prvním odstavci. Vitamín E tvoří čtyři jednotlivé skupiny, kterými jsou alfa, beta, gama a delta. Jedná se o různé formy vitamínu E. Každá forma vitamínu E má v organismu svůj úkol. Alfa-forma je nejúčinnější a nejvíce užívaná. Pyšní se svými významnými chránícími vlastnostmi, které zabezpečují ochranu našemu organismu před různými škodlivými a toxickými látkami. Vitamín E se řadí do skupiny vitamínů rozpustných v tucích a jeho zásoby najdeme hlavně v tukových tkáních a játrech. Dostatek vitamínu E zajistíme pravidelnou a dlouhodobou donáškou s cílovým místem: naše tělo.
 
Kdepak se vitamín E skrývá?
Tělo si vitamín E neumí vyrobit samo. Vitamín E se nachází, jak nám napovídá místo, kde se ukládají jeho zásoby - v potravinách bohatých na tuk. Zařazujme tedy pravidelně do našeho každodenního jídelníčku:
  • zeleninový salát - vitamín eoříšky a semínka např. mandle, vlašské ořechy, slunečnicová semínka, kešu ořechy
  • máslo
  • rostlinné oleje např. olivový, dýňový
  • mléko
  • vločky
  • pšeničné klíčky
Léto je blíže než si myslíme. Čím se můžeme v horkých dnech osvěžit, lehce zasytit a dodat tělu zdravé, kvalitní suroviny?
Zeleninovým salátem seskládaným z pšeničných klíčků, červeného zelí nakrájeného na tenké nudličky, kukuřicí a čerstvého polníčku ze zahrádky. Zakápněte pár kapkami rostlinného oleje. Přidejte uvařenou červenou čočku nebo již hotovou cizrnu z konzervy, které zajistí delší pocit sytosti a plné bříško.
 
Antioxidant, který chrání naše tělo před volnými radikály. Co to znamená?
Nebojte! Víme, že objasňování cizích slov je důležité pro lepší chápání souvislostí a snadnější zavedení získaných informací do praxe, v našem případě, životů každého z Vás.
Jednoduše řečeno, vitamín E chrání nás a náš organismus před všemi látkami, které ohrožují, narušují či jinak podkopávají naše zdraví. Pokud máme dostatečné zásoby vitamínu E, předcházíme tak nemocem, špatné náladě, ospalosti, nechuti k jídlu, nudě a myšlenkám typu „co by, kdyby“.
 
To je všechno?
Nejdůležitější úkol vitamínu E jsme si již pověděli. Tímto ale jeho bonusy nekončí…pravidelné užívání vitamínu E přispívá k ochraně životadárných buněk, regeneraci svalů, zajišťuje dostatečnou donášku kyslíku po těle, správnou činnost nervové soustavy, srdce a mozku.
 
Válečník jdoucí do bitvy bez patřičné výzbroje?
Podobně by to dopadlo u novorozeněte, které nebude mít dostatečné zásoby vitamínu E. Přivést nový život na svět je krásné, obdivuhodné, ale také náročné. Jak pro budoucí maminku, tak pro skoro narozené miminko. Nezapomínejme tedy v průběhu těhotenství zařazovat do jídelníčku výše zmíněné potraviny, ale též vitamín E samotný.
Doporučujeme: Vitamineral
 
Závěr hodný zapamatování
Cesta životem je plná křižovatek, přikázaných směrů cesty, stopek a omezení týkajících se hmotnosti. Vitamín E Vás ochrání před případnými pokutami a ztrátou bodů. Budete se správně rozhodovat a mít jistotu při každém kroku, který na této cestě uděláte.
 
 
Zpět do obchodu