Vitamíny a minerály při Covidu

Covidová pandemie zasáhla mnoho států, poznamenala spoustu rodin a jedinců. Ovlivnila skutečně mnoho v našich životech a odrazila se samozřejmě i na zdraví. My ve Zdraví OK zastáváme názor, že prevence je nejdůležitější. I když nás covid také zastihl, byli jsme připraveni a nenechali se strhnout vlnou hysterie a smutku. Zvýšili jsme dávky vitamínů. Nejvíce jsme navýšili příjem vitamínu C. Nebudeme říkat o kolik, ale vskutku o hodně. Výsledkem byl mírný průběh nemoci a od té doby silná imunita.

Ať už si o covidu myslíte cokoli, pravdou je že viry a bakterie existují a existovat budou. A naším cílem je připravit vás perfektně na nenadálé situace, jako byste chtěli jít zrovna na Olympiádu. Ptáte se jak?

Vitamíny a minerály při covidu

Pokud se covid „podchytí“ hned na začátku, bývá jeho léčba velmi rychlá. Zaměříme se na doplňky stravy, což je v podstatě speciální druh sortimentu. Tyto látky se běžně vyskytují v potravinách, ale ne v takovém množství, jaké bychom potřebovali, zvláště pokud nemáme vyvážený jídelníček. Jak již tušíte, jedná se o vitamíny a minerály, které samozřejmě jsou velmi důležité pro organismus a posílení imunitního systému. V dostatečné míře posílí skvěle zdraví a dokonce sehrají velmi důležitou ochrannou roli před infekcí SARS-CoV-2 a následným onemocněním COVID-19. Také mohou zmírnit i samotný průběh již vzniklého onemocnění.

Nejdůležitější látky, které podpoří imunitu

Mezi skutečně nejdůležitější vitamíny a minerály při covidu, které podpoří imunitní systém, patří vitamín C, D a zinek.

    • Vitamín C - doporučený denní příjem je pro dospělé osoby 80-100 mg denně. Doporučený denní příjem není maximální povolený příjem. Je to spíše označení pro to, co bychom určitě za den užít měli. Pokud onemocníte covidem nebo máte vyšší fyzickou zátěž, stres nebo jiné infekční onemocnění, potřeba vitamínů může být vyšší. Viz naše poznámka s osobní zkušeností. Běžně je obsažen v zelenině a ovoci, ale v tomto případě je možné jej doplnit i formou doplňku stravy. A na našem trhu je skutečně bohatá škála produktů, kde je vitamín C. Ideální je zaměřit se na doplňky které mají postupné uvolňování do těla, obsahují acerolu a šípky. Úžasná forma je v rámci tekutého lipozomálního vitamínu C. Lipozomální forma má vyšší vstřebatelnost oproti jiným formám. Díky speciálnímu postupu zapouzdření se molekuly vitamínu C obalí molekulami tuku (například lecitinu), což umožní vstup do lymfatického systému a do krve. Oba produkty naleznete na našem e-shopu. V případě onemocnění covidem se neváhejte svého lékaře zeptat na možnost infuzního vitamínu C. Pomůže hlavně u seniorů, kteří mohou mít s polykáním tablet problémy. Zákon uvádí až 2 gramy denně, z čehož 1 gram je z potravin a jeden gram z doplňku stravy.
    • Vitamín D – v tomto případě se jedná o skupinu vitamínů D, jelikož se skládá z mnoha biologických účinných látek. Lidský organismus nelení a je schopen za pomoci UV záření syntetizovat vitamín D3. I tato hladina se postupem přibývajícího věku podstatně mění a tak se častokrát setkáváme s tím, že například u seniorů je nedostatek tohoto vitamínu celkem běžnou záležitostí. Opět náhrada ve formě doplňku stravy je zcela nutnou záležitostí. Doporučená denní dávka vitaminu D je v současnosti stanovena na 400-800 IU / den, ale pro dospělé je příliš nízká. K dosažení dostatečné denní dávky je třeba konzumovat 1000-2000 IU (25-50 mikrogramů) denně. Některé výzkumy ukazují za stále ještě bezpečnou hranici i 10 000 IU na den
    • Zinektělo nemá velké rezervy zinku a je důležité se zaměřit i na vhodnou stravu, která ho tělu může dodat. Jedná se o hovězí, vepřové a drůbeží maso, vejce, mléko a sýry. Ideální denní dávka zinku pro dospělé je 30-50 mg za den.

 

Věříme, že jsme vám poskytli pár stabilních údajů ohledně této problematiky. Co je skvělá zpráva, tyto rady neplatí pouze pro covid ale jakékoli chřipkové onemocnění.

Zpět do obchodu