HOŘČÍK a VÁPNÍK – jak moc jsou nezbytné pro správnou funkci těla?

Hořčík a vápník jsou minerály nezbytné pro funkci lidského organismu. Dle nejnovějších výzkumů se potvrzuje, že hořčík je stejně důležitý pro zdravé kosti jako vápník – vápník funguje ve stavbě kostí jako cihla při stavbě domu – a hořčík je cementem, který vše drží.


Jaký význam má vápník v našem těle?

Vápník je minerální látka, jež je v našem těle nejvíce zastoupena. Nejvíce vápníku je obsaženo v kostech a zubech, další podíl je v krevním oběhu a ostatních buňkách. Pro kosti je vápník základní stavební kámen – má vliv na jejich pevnost, stavbu a vývoj.

„Hořčík přispívá k normální psychické činnosti a k normální činnosti nervové soustavy.“

Vápník je mimo jiné uložen také v důležitých orgánech, jako je srdce, mozek, játra, plíce, slezina či svaly. Ovlivňuje tedy činnost veškerých svalů, je nezbytný pro správnou činnost nervové, trávicí a oběhové soustavy. Konkrétně například pomáhá při poruchách trávení, podílí se na srážení krve či reguluje srdeční rytmus


Jak dochází ke vstřebávání hořčíku v těle?

Hořčík je vstřebáván v tenkém střevě – ve velké míře toto vstřebávání ovlivňuje dostatek selenu a Vitaminu D. Na druhou stranu jej zpomalují tuky, cukry, bílá mouka či alkohol.


Pokud nedochází ke správnému vstřebávání vápníku, může se v lidském těle usadit vápníkový nános vedoucí k různým narušením. Takovým problémům je možné vyhnout se např. pomocí doplňku stravy CALMAG.

CALMAG funguje v rámci vstřebávání pro tělo potřebných látek mnohem lépe než jiné doplňky stravy. Dokáže totiž přeměnit své minerály na vápníkové a magnesiové ionty, a to již během přípravy k následnému užívání. Vaše tělo se tak nemusí zaobírat trávením. Namísto toho dokáže vstřebat tento ionizovaný vápník přímo do žaludku. Což je oproti běžným tabletám – s mnohem menší mírou absorpce (zhruba 20 % – 30 %) - obrovská výhoda pro vaše tělo.

48-1_calmag-lemon
Jaký je přínos hořčíku pro organismus?

Mezi základní přínos hořčíku pro naše tělo uveďme fakt, že dodává pevnost vašim kostem a udržuje zdravé zuby a nehty. Co se týče zubů, hořčík se zasazuje o to, aby byla udržena tvrdá zubní sklovina, odolná vůči kazivosti zubů.

Hořčík má také příznivý vliv na srdeční činnost. Udržuje v dobrém stavu kardiovaskulární systém tím, že reguluje srdeční činnost a roztahuje cévy, čímž upravuje krevní tlak.

Velký význam má hořčík i co se týče metabolismu cukrů a tuků, a zároveň zvyšuje pohyblivost střev. Příjem hořčíku je tedy nutný, pokud trpíte zácpami, či problémy s trávicí soustavou.


Hořčík chybí zhruba třetině populace!

Dle posledních výzkumů chybí hořčík přibližně třetině české populace. Může za to fakt, že obsah hořčíku v potravinách se vinou intenzivního zemědělství snižuje, a také to, že z potravin dokážeme vstřebat jen zhruba 30 % hořčíku. Nedostatek této látky vede ke zhoršení fyzické i psychické odolnosti a ke vzniku civilizačních chorob.


Dostatečný přísun vápníku je nezbytný v každém věku!

Dostatečný příjem vápníku je důležitý pro osoby všech věkových kategorií. U dětí, dospívajících a mladých osob je vápník nutný pro zdravý a kvalitní vývoj kostry.

Těhotné ženy potřebují zvýšit příjem vápníku v organismu, aby mohly zásobovat touto látkou plod bez poškození vlastního organismu. Plod si totiž prvek potřebný pro svůj vývoj z matčina těla nutně vezme.

Lidé středního a vyššího věku potřebují dodávat organismu vápník, aby zamezili řídnutí kostí (osteoporóze) a vzniku zubního kazu či paradentózy. Zhruba okolo 35. roku věku začíná klesat množství vstřebaného vápníku a tělo začíná využívat vápník nahromaděný v kostech – tímto dochází k jejich odvápnění. Jedinou prevencí je tedy pravidelný dostatečný přísun vápníku do organismu.


Jak zmiňuje věhlasný Jára Cimrman ve své hře Akt: „Vápníkem se u nás nikdy nešetřilo!“ Tak s ním nešetřete ani vy a vaše tělo vám jistě poděkuje!

Zpět do obchodu