Vitamín B9

Věrní čtenáři našich článků a pravidelní návštěvníci našeho blogu již ví, o kom bude dnes řeč. Vitamín B9 je jedním z osmi vitamínů, které tvoří společně B-komplex. Vitamín B9? Nic Vám to neříká? Možná Vám pomůže jeho druhý, na internetových vyhledávačích hledanější název:

Kyselina listová je společně s dalšími skupinami béčka vitamínem rozpustným ve vodě. Všechny vitamíny rozpustné ve vodě mají tu výhodu, že se jimi nelze předávkovat. Naše tělo jejich nadbytečné množství jednoduše vyloučí.

špenát - kyselina listová 

Protiklady se přitahují

Je Vám tato věta povědomá? Pravděpodobně jste jí slyšeli v souvislosti s mezilidskými vztahy. Vztahy ve společnosti a jaký na ně má vliv braní vitamínů, probereme v jiném článků. Pro tuto chvíli nám postačí vědět, že u nás tato věta neplatí, jelikož kyselina listová přitahuje stejnojmennou kamarádku a to „zeleninu listovou“. Jak nám totiž jejich společné názvy napovídají, hlavním zdrojem kyseliny listové je listová zelenina.

 

Kdo má rád zelenou?

Špenát, brokolice, chřest, pórek, růžičková kapusta, hlávkový salát, ledový salát, hrách, fazolové lusky, květák, avokádo, čínské zelí, pšeničné klíčky. To je opravdu bohatý výběr možností, ke kterému dále připojujeme:

  • ovesné vločky
  • luštěniny (čočka, cizrna, fazole)
  • celozrnné pečivo
  • játra

Stejně jako zelená na semaforu, tak i množství kyseliny listové ve výše zmíněných potravinách je nestálé. Dbejme tedy na jejich vhodné uskladnění, tepelnou úpravu a přidejme B9 i v podobě doplňku stravy.

TIP: Vitamineral – jedna denní dávka obsažena v jednom prášku zajistí vyvážené denní množství všech vitamínů skupiny B.

 

Kyselina listová a její účel v lidském organismu

Kyselina listová přispívá ke správné tvorbě a dlouhověkosti červených krvinek. Vitamín B9 je důležitým činitelem při tvorbě a přenosu dědičných informací. Podporuje správné dělení buněk. Denní dávku by měly zvýšit ženy, které plánují miminko anebo již těhotné ženy, jelikož kyselina listová předchází vrozeným vývojovým vadám a zajišťuje správný vývoj plodu. V těhotenství je také důležité dbát na dostatečný příjem vitamínů, minerálů a stopových prvků. Více se dozvíte zde.

Nezapomínejme, že B9, kyselina listová, patří do skupiny vitamínů tvořící společně B-komplex. S ostatními jednotkami béčka se vzájemně doplňují. Proto je nutné a vhodné užívat B-komplex, který bude obsahovat správnou denní dávku všech svých podskupin. Začít můžete s jednoduchým, leč účinným produktem známým jako Vitamineral.

 

 

 

 

Zpět do obchodu