Prevence osteoporózy: 5 tipů, jak udržet své kosti zdravé

Osteoporóza, někdy nazývaná "tichý zloděj", je chronické onemocnění, které vede k oslabení kostí a zvyšuje riziko zlomenin. Tento zdravotní stav může zůstat skrytý po mnoho let bez jakýchkoli viditelných příznaků, až do momentu, kdy dojde ke zlomenině. Světová zdravotnická organizace (WHO) označuje osteoporózu za „globální problém veřejného zdravotnictví“, který postihuje stovky milionů lidí po celém světě.

Máme zde několik tipů, jak předcházet osteoporóze a udržovat kosti zdravé:

1. Zahrnujte do své stravy hodně vápníku: Vápník je základní stavební kámen našich kostí. Dospělí by měli přijímat denně minimálně 1000 mg vápníku. Potraviny bohaté na vápník zahrnují mléčné výrobky, temně zelenou listovou zeleninu, ryby s měkkými kostmi, jako jsou sardinky nebo losos, a potraviny a nápoje obohacené o vápník. Pokud chcete mít jistotu v množství vápníku, které se vám denně dostává do těla, pak doporučujeme doplněk stravy CalMagTen vám kromě vápníku dodá také hořčík a vitamín C. Organismus ho dokáže vstřebat velice dobře a téměř beze zbytků.

2. Nezapomínejte na vitamín D: Vitamin D je nezbytný pro vstřebávání vápníku. Bez dostatečného množství vitamínu D se vápník, který konzumujete, nemusí efektivně využít. Vitamín D je přirozeně přítomen v některých potravinách, jako je tuňák a losos, a je také přidáván do některých potravin, jako je mléko. Ještě lepší je, že vaše tělo dokáže vytvořit vitamín D samo, když je vaše kůže vystavena slunci. Vitamín D je obsažen například v Daily Formula (tekutý multivitamín), dále v Multivitamineralu (tableta all in one) a nebo v měsíčním balení Vitamineralu (jeden sáček denně a máte splněno).

3. Pravidelně cvičte: Při osteoporóze jsou vhodnými sportovními aktivitami především takové, které jsou šetrné k pohybovému aparátu a současně podporují zdraví a pevnost kostí. Patří sem například: 

  • Chůze: Tento druh pohybu je jedním z nejjednodušších a nejšetrnějších pro klouby a kosti. Současně pomáhá zlepšovat rovnováhu a koordinaci.
  • Plavání nebo cvičení ve vodě jsou ideální pro lidi s osteoporózou, protože voda snižuje tlak na kosti a klouby, zatímco poskytuje odpor, který pomáhá budovat svalovou sílu.
  • Jóga a Pilates: Tyto druhy cvičení jsou skvělé pro zlepšení flexibility, rovnováhy a svalové síly. Je však důležité se vyhnout pozicím, které mohou zvýšit riziko zlomenin.
  • Lehký posilovací trénink: Zatímco těžké zvedání může být škodlivé, lehký posilovací trénink může pomoci posílit svaly a kosti. Vždy se ale poraďte s odborníkem nebo fyzioterapeutem, který vám pomůže sestavit bezpečný a efektivní tréninkový plán.
  • Tanec je zábavný způsob, jak zlepšit rovnováhu a koordinaci a zároveň posílit kosti.

4. Omezte alkohol a vyhněte se kouření: Nadměrné pití alkoholu a kouření mohou snížit hustotu kostí a zvýšit riziko zlomenin. Pokud pijete alkohol, dělejte to střídmě.

5. Pravidelně se dostavujte na lékařské vyšetření: Pokud jste ve věku nad 50 let nebo pokud máte rizikové faktory pro osteoporózu, jako je rodinná anamnéza, měli byste se pravidelně nechat vyšetřit na osteoporózu. Vaše kosti lze změřit pomocí testu hustoty kostí, který je bezbolestný a neinvazivní.

Osteoporóza je vážné onemocnění, kterému lze předejít dodržováním zdravého životního stylu. Strava bohatá na vápník a vitamin D, pravidelné cvičení, omezení alkoholu a kouření a pravidelné lékařské prohlídky jsou klíčem k udržení zdravých kostí a prevenci osteoporózy.

Zpět do obchodu