Pohyb

Dnešní článek je o tom, jak být v dobré kondici, rychleji usínat a cítit se ve svém těle dobře. Pohyb – to je to „kouzelné“ slovíčko, které si dnes rozebereme. Pohyb – tak jednoduché, srozumitelné a přesto si pod ním každý z nás představí jinou aktivitu. Věřte nebo ne, pohyb je přirozenou součástí lidského bytí a nejenom to. Pohyb má blahodárné účinky nejenom na fyzické úrovni. Pohyb pozitivně ovlivňuje stav naší mysli.

Jak jsme již zmínili, pohyb je přirozená činnost pro člověka jako bytost. Jsme neustále v pohybu, každý den, na jakémkoli místě, v kteroukoli hodinu, sami nebo ve společnosti druhých lidí. Ať jsme vzhůru anebo spíme, neustále se něco děje. Nutno říci, že to není nic divného nebo podezřelého. Bez pohybu by nebyl život. Bez pohybu bychom se neposouvali dál, nevypracovali domácí úkol, nepřipravili se na pracovní schůzku, nenakoupili,…nedosahovali našich cílů.

 

Co máme konkrétně na mysli?

Spousta z nás si pod slovem pohyb představí typické sportovní aktivity. Například jízdu na kole, jízdu na kolečkových bruslích, posilovnu, běh, plavání a další. Tento článek se nezaměřuje na jednu cílovou skupinu, je určený všem - dětem, dospělým, ale i našim milovaným prarodičům. Pohyb je přirozená aktivita pro každého z nás, každému umí přinést blahodárné účinky. V čem je kouzelný? Ve své rozmanitosti. Nebudeme tu představovat jeden druh pohybu a říkat vám, ať ho začnete dělat. To by nebylo efektivní a především by to nefungovalo. Každý musí objevit to "pravé ořechové" pro sebe. Pro sebe samotného, co se mu bude líbit, co mu bude vyhovovat, na co se bude těšit, o čem bude vyprávět svému okolí, díky čemu se odreaguje, co mu přinese úsměv na tváři.

 

Je to jednoduché!

Nehledejme v tom složitosti. Jestliže si mám vybrat, zda pojedu po eskalátorech anebo půjdu vedle po schodech – jdu po schodech. Jestliže je přede mnou pár tramvajových zastávek a já mám dostatek času – jdu po svých. Jestliže celý den sedím u stolu s notebookem – jdu si ráno zaběhat. Jestliže nemám nápady a začínám být unavená, možná i usínat – jdu se projít.

Aktivit a možností je spousta. A pokud budete mít pohyb spojený s přírodou a čerstvým vzduchem – plus pro vás. Nejenom, že si pohybem zlepšíme fyzický stav těla, zhubneme, zpevníme problematické partie a možná nabereme i nějaký ten sval. Ale to hlavní, proč bychom měli být neustále v pohybu je to, že pohyb nám přináší radost. Nevěříte? To je v pořádku. Zkuste a uvidíte sami.

Nebudeme vás přemlouvat nebo do něčeho nutit. Pouze radíme a doporučujeme, abyste si výše uvedené sami vyzkoušeli a zjistili, jak to skutečně je a zda to funguje. 

Nyní napíšeme pár pravd pro vaše snadnější rozhodování.

Při jakémkoli pohybu se do mozku uvolňují endorfiny, známé jako hormony štěstí. To způsobí, že se usmíváme, plánujeme, vytváříme, máme skvělé nápady, jsme jistější v našich rozhodnutích, stanovujeme si cíle a dosahujeme jich.

 

Co dalšího?

  • lepší funkce srdíčka
  • person-3553814_960_720schopnost správně hospodařit s přijatým kyslíkem
  • zdravější a silnější kosti
  • svaly v pohybu
  • ztráta nadměrné hmotnosti
  • zpevnění postavy
  • zdravější pleť
  • zrychlení metabolismu
  • praktické využití energie přijaté z potravin
  • soustředění se na daný okamžik - TEĎ, TADY, TATO CHVÍLE
  • umět být sami se sebou a „zahodit“ všechny myšlenky – BÝT JEDNODUŠE TU
  • snadnější usínání a kvalitnější spánek
  • vlastní zkušenosti

 

Co dalšího bychom měli mít na paměti?

Pohyb nejsou jen sportovní aktivity. Pohyb je vše, co vás dovede z bodu A do bodu B. Od těch nejjednodušších činností jako je ranní vstávání z postele po naše životní cíle, například mít vlastní domeček. Abychom domeček skutečně získali a měli, musíme učinit spoustu maličkých krůčků, které společně tvoří velký krok na cestě k našemu vysněnému domečku. I samotné stanovování cílů v životě je pohyb. Kdo nemá žádné cíle, jako kdyby se zastavil na místě a neměl v úmyslu pokračovat dál. Berme tedy každý den jako možnost posunout se dál, být šťastnější a dělat to, co nás naplňuje a vidíme v tom smysl.

 

Motivace na závěr

Každý den je jako bílý list papíru a my jsme malíři. Je na nás, zda začneme malovat, jaké barvy zvolíme, jakým způsobem s papírem naložíme a co všechno nakreslíme.

pohyb - kreslení

Zpět do obchodu